Cum să cauţi eficient pe Internet din Firefox

07.01.2009
Cum să cauţi eficient pe Internet din Firefox

Să recunoaştem. Noi aştia care pierdem noţiunea timpului pe Internet căutăm foarte mult. Căutăm pe Google, căutăm pe Wikipedia, pe IMDB.com şi pe multe alte site-uri Căutăm informaţii, căutăm imagini, căutăm produse, căutăm oameni şi tot căutăm. Internetul nu poate fi cuprins în niciun mijloc de stocare iar informaţia de care ai nevoie nu apare din senin când ai nevoie de ea. Trebuie căutată. Tot timpul ai nevoie să afli lucruri noi, că e vorba de specificaţiile unui telefon, distribuţia unui film, desfăşurarea unui eveniment politic sau efectele unei schimbări economice, tot timpul trebuie să cauţi informaţia de care ai nevoie.

Inteligent din partea ta ar fi să faci în aşa fel încât căutările pe care le realizezi să fie eficiente. Asta înseamnă să poată fi realizate rapid şi fără prea mult efort. Ingredientel minune al unor căutări eficiente pe Internet este Firefox cu funcţiile pe care deja le include plus diverse extensii utile.

Căsuţa de căutare

Deşi este una dintre cele mai practice funcţii pentru căutarea pe Internet, am observat că foarte mulţi utilizatori o ignoră complet. Toate browserele actuale includ o căsuţă de căutare, plasată, fără excepţie, în colţul din dreapta sus a ferestrei. În loc să intri pe Google şi să scrii acolo termenii căutării, mult mai comod e să cauţi direct din această căsuţă.

Căsuţa de căutare din Firefox oferă şi funcţia de sugestie automată. Pe măsură ce tastezi îţi este afişată o listă cu cele mai frecvente căutări care au la bază cuvintele scrise. De multe ori, sugestiile afişate includ şi căutarea care te interesează pe tine sau – şi mai util – îţi sugerează termenii după care ar trebui să cauţi.

Casuta de cautare din Firefox

Dacă dimensiunea căsuţei de căutare te incomodează, află că o poţi redimensiona după bunul plac. Dacă duci cursorul între aceasta şi bara în care scrii adresele, săgeata albă se va transforma într-una neagră şi orizontala. Aceasta indică faptul că, trăgând de ea în stânga sau dreapta, poţi redimensiona căsuţa de căutare. O poţi mări, reducând simultan bara de adrese.

Plugin-uri pentru căutare

Căsuţa de căutare din Firefox îţi permite să configurezi mai multe servicii de căutare. În mod implicit, aceasta include, printre altele plugin-uri pentru a căuta pe Google şi Wikipedia. Ideea este să ştergi plugin-urile de care nu ai nevoie şi să le instalezi pe cele care le consideri utile.

Manage Search EnginesPoţi face acest lucru, apăsând mica săgeata din dreptul căsuţei de căutare. Va apărea un meniu cu toate plugin-urile instalate. Jos de tot în acest meniu trebuie să dai click pe Manage Search Engines. Daca dai click pe link-ul Get more search engines vei fi dus într-o pagină care conţine mii de plugin-uri. Acolo nu ai decât sa cauţi site-ul care te interesează şi să apeşi butonul Add to Firefox.

Manage Search Engines

Keyword-uri inteligente

O altă funcţie care te poate ajuta când vrei să cauţi pe Internet este Keyword-ul pe care îl poţi adăuga fiecărui plugin pe care l-ai instalat. Pe baza acestui keyword poţi căuta direct din bara în care scrii adresele Web.

Pentru o înţelegere mai uşoară voi lua următoarea speţă: am adăugat plugin-ul de IMDB.com şi vreau să caut serialul Stargate Atlantis. Deschid căsuţa de configurare a plugin-urilor (cum am explicat mai sus), selectez plugin-ul IMDB şi dau click pe butonul Edit keyword. Trec la keyword litera i si dau OK la ambele ferestre deschise. Acum, dacă scriu în bara de adrese "i Stargate Atlantis" (fără ghilimele) voi căuta direct pe IMDB.com serialul respectiv.

Firefox Keyword

Shortcut-uri utile

Mouse-ul este pentru copii. Userii care vor viteză şi productivitate la calculator trebuie să uite de mouse pe cât posibil şi să folosească tastatura. Firefox are la rândul lui câteva shortcut-uri utile legate de căsuţa de căutare. În loc să dai click în căsuţă pentru a scrie în ea poţi foarte simplu să apeşi combinaţia CTRL + k sau CTRL + e. Cursorul va fi mutat în căsuţa de căutare, iar tu vei putea începe imediat să scrii.

Mai mult, Firefox are shortcut-uri şi pentru schimbarea plugin-ului activ. Folosind combinaţiile de taste CTRL + săgeată sus/săgeată jos poţi trece la de la un plugin la altul în funcţie de ordinea în care apar în listă. Practic, să spunem că ai selectat Google în bara de căutare, dar vrei să cauţi pe Wikipedia, aceasta fiind al doilea în listă, după Google. Apeşi CTRL + e pentru a muta cursorul în căsuţa de căutare, iar apoi CTRL + săgeată jos.

Un simplu click dreapta

Şi mouse-ul are rolul lui foarte important în căutarea pe Internet din Firefox. Să presupunem că citeşti un articol şi ai întâlnit un termen tehnic (să zicem DDR) despre care vrei să afli mai multe. Îl selectezi, dai click dreapta pe el, şi alegi comanda Search Google for DDR. Această comandă se schimbă în funcţie de plugin-ul activ în căsuţa de căutare. Dacă ai Google activ, comanda va arăta precum cea de mai sus. Dacă e Wikipedia activ, comanda va fi Search Wikipedia for DDR.

Search Google

Extensii

Toate cele cinci modalităţi de căutare amintite până acum sunt subfuncţii ale căsuţei de căutare din Firefox. Mai departe, pot fi aduse îmbunătăţiri instalând diverse extensii. Există multe extensii care aduc funcţii noi pe partea de căutare. Una dintre acestea este Hyperwords.

Hyperwords

Hyperwords se foloseşte de meniul contextual din Firefox şi îţi permite accesul la numeroase site-uri pe care poţi căuta. Când selectezi un cuvânt este afişat automat meniul Hyperwords. Din cadrul acestuia poţi căuta pe diverse site-uri, ordonate în funcţie de categoria din care fac parte.

A căuta eficient pe Internet este la îndemâna oricui. Nu trebuie să fii mare expert în calculatoare pentru a folosi o combinaţie de taste în Firefox sau a da click dreapta.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News