Cuvintele anului 2021, de la „NFT” și „metaverse”, la „neopronume” și „dublu vaccinat”

30.11.2021
Cuvintele anului 2021, de la „NFT” și „metaverse”, la „neopronume” și „dublu vaccinat”

Dicționarul Collins a anunțat, așa cum face în fiecare an, cuvintele anului 2021, iar acestea par să fie strâns legate de subiectele cele mai populare de pe internet. Vorbim despre cuvinte care descriu vânzarea de artă online, precum NFT, sau Crypto, care se referă la criptomonede, cât și cuvinte legate de climă, vaccinuri, sau muncă în regim hibrid.

NFT este cuvântul anului pentru Dicționarul Collins

Cuvântul anului 2021 se pare că a fost chiar NFT, prescurtarea de la Non Fungible Token. NFT-urile au apărut de curând și sunt o metodă prin care artiștii își pot vinde munca sub formă digitală. Chiar dacă o melodie, o fotografie sau un clip video pot fi copiate și reproduse de un număr infinit de ori, cel care deține NFT-ul pentru respectiva operă de artă, deține drepturile asupra acelui produs digital. NFT-urile funcționează pe rețele blockchain, deci fiecare în parte este unic și nu poate fi modificat.

Definiția lui din „dicționar”, cel puțin conform Collins, este: „un certificat digital de proprietate pentru un obiect unic, precum o operă de artă sau un obiect colecționabil”.

Cuvintele anului 2021

  • Climate Anxiety, sau „îngrijorare pentru climă”: termenul descrie o stare de primejdie, cauzată de preocuparea cu schimbările climatice.
  • Double-Vaxxed, sau „dublu vaccinat”: un adjectiv folosit informal de către cei care au primit două vaccinuri împotriva unei boli.
  • Metaverse: o versiune propusă a internetului compusă din medii virtuale tridimensionale
  • Pingdemic: notificarea la scară largă a publicului de o aplicație care urmărește contactele unei boli
  • Cheugy: un termen care descrie lucruri care nu mai sunt „cool” sau „la modă”, folosit în raport cu cineva sau ceva de la începutul anilor 2000s.
  • Crypto: abrevierea criptomonedelor (cryptocurrency); o monedă digitală folosită pentru cumpărături online
  • Hybrid Working, sau „muncă hibrid”: practica care descrie munca alternativă între mai multe spații, precum acasă și la birou.
  • Neopronoun, sau „neopronume”: un pronume inventat de curând, în special unul realizate special pentru a evita distincțiile între genuri.
  • Regencycore: stil vestimentar inspirat de hainele purtate în societatea înaltă, în perioada Regenței din Marea Britanie (1811-1820)

sursa: Collins Dictionary

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult