Declaraţia pe proprie răspundere necesară pentru deplasările in afara locuinţei, folosită în tentative de înşelăciune

26.03.2020
Declaraţia pe proprie răspundere necesară pentru deplasările in afara locuinţei, folosită în tentative de înşelăciune

Bitdefender atrage atenţia asupra unui nou tip de înşelăciune care exploatează obligaţia cetăţenilor de a completa o declaraţie pe propria răspundere, justificând nevoia de a părăsi locuinţa pe durata pandemiei.

Mai multe pagini de internet neoficiale oferă cetăţenilor români modele pentru declaraţia pe proprie răspundere necesară în timpul deplasărilor în afara casei. În spatele gestului aparent benevol se ascund însă infractori care încearcă să obţină datele personale ale cetăţenilor, cu scopul comiterii de înşelăciuni şi alte fraude.

Bitdefender recomandă populaţiei să nu descarce formulare de pe alte site-uri decât cele ale autorităţilor, întrucât ar putea fi atraşi în capcane vizând cedarea de date personale unor necunoscuţi.

Ca măsură de precauţie, Bitdefender a marcat drept tentative de înşelăciune informatică (phishing) şase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente: carantina.me, declaratie.egovernment.ro, declaratieppr.ro, eu.123formbuilder.com/form-34081/?, ydssqrnsfhg0fis-adw2020.adb.eu-frankfurt-1.oraclecloudapps.com/ords/f?p=105:1::::::, declaratie.ro

Având în vedere că site-uri capcană de tipul celor menţionate mai sus pot apărea în orice moment, recomandarea este să descărcaţi respectivul formular doar de pe site-ul oficial www.mai.gov.ro

Declaraţia pe proprie răspundere conţine date personale sensibile ale cetăţenilor precum numele, adresa de acasă, codul numeric personal sau seria şi numărul actului de identitate.

Cum aceste formulare tip au devenit disponibile şi pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informaţii să fie colectate de către persoane neautorizate şi eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conţin şi intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci şi perioada în care acasă nu se află nimeni”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult