Deţinerea şi folosirea telefoanelor inteligente, interzisă în şcoli

01.08.2018
Deţinerea şi folosirea telefoanelor inteligente, interzisă în şcoli

Noul an şcolar va lăsa elevii dintr-o ţară europeană fără acces la gadgetul care până acum le ocupa cea mai mare parte a timpului liber.

Potrivit legislaţiei franceze, elevii cu vârste de până la 15 ani nu vor mai avea voie să aducă la şcoală telefoane inteligente sau tabletele pe care le deţin. Sau dacă au un astfel de gadget asupra lor, sunt obligaţi să îl ţină oprit pe toată durata orelor de curs, inclusiv pauzele.

Noile reguli sunt justificate prin nevoia de înfrunta cu măsuri concrete dependenţa de smartphone, garantând totodată buna desfăşurare a orelor de curs, oprind una dintre activităţile care distrage cel mai mult atenţia.

„Ştim astăzi că există fenomenul dependenţei de ecrane, fenomenul folosirii nepotrivite a telefoanelor mobile”, declară ministrul educaţiei Jean-Michel Blanquer în cadrul unui interviu pentru o televiziune locală. „Scopul nostru este să protejăm copii şi adolescenţii cu o lege care să recunoască rolul fundamental al educaţiei în şcoală”.

Din fericire, noua lege prevede şi unele excepţii, acceptând folosirea telefoanelor inteligente în scop educaţional şi de către persoanele cu dizabilităţi. Mai mult, fiecare liceu va avea posibilitatea să-şi impună propriile reguli mai permisive pentru folosirea dispozitivelor conectate la internet.

Trebuie spus că noile reguli nu sunt chiar o surpriză pentru elevii francezi, aceştia având deja interdicţia de a folosi telefonul mobil în timpul orelor de curs. Promisă încă din timpul campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui Emmanuel Macron, în anul 2017, interzicerea totală a dispozitivelor smarpthone în şcoli îi va oblica pe cei mai mulţi elevi să găsească alte lucruri de făcut în pauzele dintre orele de curs.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video