Donald Trump poate reveni pe YouTube, Google decizând în favoarea libertății de exprimare

17.03.2023
Donald Trump poate reveni pe YouTube, Google decizând în favoarea libertății de exprimare

Păstrarea interdicției pentru canalul YouTube atribuit fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, ar putea fi considerată o încălcare dreptului la libertatea de exprimare, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale pregătite pentru anul viitor.

Sesizând pericolul unor procese costisitoare, demarate de avocații bine plătiți de celebrul antreprenor american, devenit președinte, Google a decis să renunțe la interzicerea canalului Trump. Oficial, administratorul YouTube spune că decizia a fost luată după îndelungi deliberări, luând în considerare ”riscul continuat” de violențe, față de oportunitatea de a auzi mesajul unor candidați politici de importanță majoră.

YouTube a blocat postarea de noi clipuri pe canalul atribuit Președintelui Donald Trump la câteva zile după atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, de către susținători care sperau să întparcă rezultatele alegerilor prezidențiale care l-au dat învingător pe actualul președinte, Joe Biden. Site-ul a șters și anumite videoclipuri. Cu toate acestea, YouTube nu a șters cu totul canalul, măsură considerată de unii critici drept discriminatorie față de alți utilizatori ai platformei care sunt vizați de sancțiuni mai severe, aplicate mult mai ușor. Meta și Twitter au fost mai stricte, interzicându-l pe Trump în întregime din cauza temerilor că declarațiile sale ar putea incita la acte violente.

Deși, luate la ani distanță, ridicarea interdicțiilor ar putea fi considerate mai degrabă simbolice, decizia ar putea da „muniție” pentru viitoarea campanie electorală, dacă fostul președinte Donald Trump va decide să încerce obținerea unui nou mandat la Casa Albă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult