Două site-uri utile pe care poţi verifica cât de sigure sunt conturile tale online

06.05.2016
Două site-uri utile pe care poţi verifica cât de sigure sunt conturile tale online
În ultima anii s-au înmulţit cazurile în care milioane de conturi online au fost compromise de hackeri. Zilele trecute, Alex Holden, fondatorul Hold Security, a spus că un hacker din Rusia i-a oferit accesul la 1,17 miliarde de conturi de e-mail din servicii populare pentru suma de doar 1 dolar. Din fericire, există modalităţi prin care un utilizator poate verifica cât de sigure sunt conturile lui online şi dacă acestea au fost compromise. 
 
Citeşte şi: Firmă de securitate: Hackerii vând în acest moment cu 1 dolar 1 miliard de conturi Microsoft, Gmail sau Yahoo!
 
Vă prezentăm două site-uri foarte utile, Betterbuys.com şi Haveibeenpwned.com
 
Betterbuys.com, care foloseşte tehnologie Intel şi date colectate dintr-un software cunoscut pentru spart parole, îţi spune cât timp i-ar lua unuia atacator să îţi spargă parola la un cont folosind o metodă comună, numită brute force (programe software care generează combinaţii până când o găsesc pe cea corectă). Pentru a afla cât de sigură este parola ta în faţa unui astfel de atac, o introduci şi site-ul calculează timpul necesar pentru aflarea acesteia. 
 
 
De exemplu, pentru a sparge un cont care are parola „Go4itnow”, un atacator ar avea nevoie de 7 luni şi o săptămână prin metoda brute force. 
 
Haveibeenpwned.com colectează într-o bază de date uriaşă toate informaţiile despre conturile online compromise până acum, iar utilizatorii pot vedea uşor dacă şi datele lor de autentificare se află acolo. Mai mult, utilizatorii site-ului pot seta alerte pentru adresele de e-mail pe care le au asociate cu diverse conturi online. În cazul în care unul dintre acestea a fost compromis, Haveibeenpwned.com trimite o alertă pe e-mailul asociat. 
 
 
Cele două site-uri nu sunt 100% precise, dar sunt unelte utile. În cazul în care observaţi ceva neobişnuit la conturile voastre online, cel mai bun lucru pe care puteţi să îl faceţi este să schimbaţi parola folosind o combinaţie puternică de litere mari, mici, simboluri şi numere. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult