Echipamente de monitorizare pentru urmărirea telefoanelor mobile, disponibile oricui pentru închiriere sau cumpărare

26.08.2014
Echipamente de monitorizare pentru urmărirea telefoanelor mobile, disponibile oricui pentru închiriere sau cumpărare

Considerat de mult timp un privilegiu rezervat ţărilor bogate, spionarea în masă a utilizatorilor de telefonie mobilă este, aparent, la îndemâna oricărui guvern sau organizaţie dispusă să cumpere sau închirieze echipamentele necesare, respectiv să obţină cooperarea operatorilor de telefonie.

Potrivit dezvăluirilor făcute de publicaţia Washington Post, zeci de ţări ar fi cumpărat deja sau închiriat echipamente de supraveghere care permit monitorizarea telefoanelor mobile oriunde în lume, singura condiţie fiind ca operatorul local de telefonie să coopereze tolerând astfel de activităţi.

Toate acestea sunt posibile cu ajutorul unui software specializat care exploatează vulnerabilităţile setului de protocoale SS7, implementat în anul 1993 şi folosit fără alte modificări pentru semnalizare în majoritatea reţelelor de telefonie din lume. Aparent, pentru stabilirea locaţiei unui utilizator nu este necesară decât interogarea reţelelor de telefonie furnizând numărul de telefon. Cu suficient de multe interogări repetate la diferite intervale de timp este posibilă localizarea persoanei vizate aproape oriunde în lume, precum şi urmărirea deplasărilor pas cu pas.

Echipamente de monitorizare pentru urmărirea telefoanelor mobile, disponibile oricui pentru închiriere sau cumpărare

Mai departe, sistemul poate fi folosit în combinaţie cu alte mijloace de supraveghere pentru interceptarea traficului de date trimis către şi dinspre telefonul mobil, respectiv stabilirea locaţiei exacte.

Cunoscute sub denumirea de StingRays, echipamente de interceptare adresate iniţial autorităţilor americane pentru folosirea în misiuni de supraveghere ar fi ajuns pe mâini greşite, fiind în prezent folosite pentru a servi intereselor unor terţe persoane şi organizaţii. Din păcate prevenirea abuzurilor este dificil de pus în practică atât timp cât peste 75% dintre reţele acceptă cereri de localizare trimise folosind protocolul SS7 şi nu oferă mijloace pentru blocarea eficientă a solicitărilor abuzive. O alternativă mai sigură pentru sistemul SS7 va fi gata abia în următorii 10 ani, între timp singura metodă de apărare fiind nedivulgarea numărului de telefon şi schimbarea periodică a acestuia, preferabil împreună cu telefoanele folosite până atunci. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult