Elon Musk a lansat încă 60 de sateliți Starlink. Vrea să acopere tot Pământul

23.04.2020
Elon Musk a lansat încă 60 de sateliți Starlink. Vrea să acopere tot Pământul

Elon Musk pregătește lansarea Starlink, un serviciu comercial de conectivitate la internet prin intermediul unor sateliți amplasați într-o orbită joasă în jurul planetei. Pentru a putea face asta în cursul acestui an, Musk lansează prin intermediul SpaceX sute de sateliți folosind rachetele sale reutilizabile. În acest moment, numărul total de sateliți Starlink a ajuns la 422, după o lansare de succes a unei misiuni care a adăugat încă 60 de astfel de dispozitive la „colecție”.

Planul este ca atunci când serviciul va fi lansat, acești sateliți să poată transmite către clienți internet la viteze broadband, indiferent dacă sunt sau nu în raza unor antene telecom sau dacă au sau nu posibilitatea de a se conecta la internet prin fir. Practic, Starlink ar trebui să fie o rețea de internet globală, iar sateliții reprezintă infrastructura de conectivitate. Pentru început, Starlink va acoperi SUA și Canada, iar Elon speră ca acest lucru să fie posibil înainte de sfârșitul anului 2020.

Motivul pentru care Starlink are nevoie de sute sau mii de sateliți este faptul că rețeaua va fi pe o orbită joasă, spre diferență de sateliții de internet din prezent, care sunt la o altitudine mult mai mare. Astfel, aceștia acoperă o suprafață mai mică individual, deci sunt necesari mai mulți pentru a asigura o conectivitate stabilă și rapidă, clienții fiind transferați de la un satelit la altul permanent.

Lansarea globală a serviciului ar trebui să aibă loc anul viitor, când SpaceX ar putea avea deja în orbită între 12 și 14 mii de sateliți pentru operarea acestor servicii. Deja există critici ai serviciului Starlink, întrucât sateliții pot fi depistați pe cer din cauza luminii pe care o produc, interferând astfel cu operațiunile celor care lucrează în domeniul astrografiei. Elon Musk spune însă că în viitor, orientarea panourilor fotovoltaice, care par a fi sursa luminilor vor fi îndreptate în altă direcție, pentru a nu mai reflecta lumina soarelui.

Deja SpaceX era cel mai mare operator privat de sateliți din lume, însă cu încă 60 de sateliți lansați doar acum și cu alte zeci de mii în plan, avansul companiei doar va crește în următoarele câteva luni.

(via TechCrunch)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult