Expert în criptomonede, acuzat că a ţinut lecţii de spălare a banilor pentru oficialii unei ţări în relaţii nu tocmai bune cu Stetele Unite

02.12.2019
Expert în criptomonede, acuzat că a ţinut lecţii de spălare a banilor pentru oficialii unei ţări în relaţii nu tocmai bune cu Stetele Unite

Complet neafectate de reglementările care controlează fluxul banilor între instituţiile bancare convenţionale, tranzacţiile în criptomonede sunt de ani buni soluţie universală pentru transferuri de capital către orice regiune a lumii, fără grija taxelor sau eventuale interdicţii impuse de autorităţi aflate în ţara de origine, sau destinaţia banilor.

De mult timp acuzată că foloseşte transferuri în criptomonede pentru evitarea sancţiunilor dictate de Statele Unite, Coreea de Nord este parte într-o investigaţie care vizează un expert american în criptomonede, acuzat că a călătorit în această ţară pentru a ţine conferinţe pe tema tehnologie blockchain, în ciuda interdicţiilro explicite formulate de autorităţile americane.

Pe nume Virgil Griffith, acesta este acuzat că ar fi furnizat Coreei de Nord informaţii despre modul în care criptomonedele şi tehnologia blockchain ar putea ajuta naţiunea izolată să se sustragă sancţiunilor americane. Vorbind în faţa mai multor oficiali nord-coreeni, acesta ar fi vorbit despre modul în care pot fi ocolite sancţiunile internaţionale pe transferuri de bani şi achiziţionare de bunuri fără posibilitatea urmării tranzacţiilor înapoi la beneficiar.

Pe lista subiectelor discutate s-ar fi aflat şi eficientizarea plăţilor în moneda Ethereum, între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, fără ca autorităţile de la Pyongyang să intre în vizorul autorităţilor americane. Aparent, expertul în criptomonede a invitat şi alţi americani să viziteze Coreea de Nord (inclusiv pentru conferinţa crypto), semnând în prealabil planurile de a renunţa la cetăţenia americană, în ideea de a evita posibile repercursiuni punându-se sub jurisdicţia altei naţiuni.

Griffith este acuzat de încălcarea actului numit International Emergency Economic Powers Act şi riscă până la 20 ani de închisoare, dacă este capturat în oricare dintre ţările semnatare şi repatriat.

Indiferent de concluziile investigaţiei aflate în desfăşurare, mai multe rapoarte indică faptul că Coreea de Nord ar fi furat deja miliarde de euro în criptomonede şi bani convenţionali pentru a ajuta finanţarea programului său nuclear, tranzacţiile de acest tip având un rol crucial în finanţarea ambiţiilor nucleare afişate de nord-coreeni.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult