Extensia de Chrome care îţi aduce interfaţa Metro din Windows 8!

Extensia de Chrome care îţi aduce interfaţa Metro din Windows 8!

Dacă nu mai aveţi răbdare până când apare Windows 8 cu al său Metro UI, puteţi să vă potoliţi setea de nou aplicând browser-ului Google Chrome o extensie deosebită. Deşi denumirea ei – „Awesome New Tab Page”, vă face mai degrabă să o evitaţi decât să daţi click şi să o instalaţi (lucru valabil cel puţin în cazul persoanelor care se feresc de titlurile bombastice, specifice tabloidelor) , după instalare veţi constata surprinşi că aveţi în faţă un Chrome mai frumos şi mai practic şi că aţi făcut o alegere bună.

Extensia în sine este un tab, o pagină constituită din pătrate şi dreptunghiuri colorate ce aduc foarte mult cu cele din interfaţa Metro UI prezentată de Microsoft şi promisă în Windows 8.

Lăsând la o parte aspectul, ceea ce contează este că puteţi personaliza toate aceste suprafeţe rectangulare. Iniţial, ele conţin link-uri către Chrome Web Store (magazinul Google de aplicaţii Web), către Amazon şi alte site-uri importante, dar nu neapărat şi relevante pentru utilizatorii din România (ex: Netflix, Hulu). Tocmai de aceea, faptul că ele pot fi editate reprezintă un punct forte al acestei interfeţe să-i spunem „Metro-like”.

Personalizarea, la modul generic, constă în adăugarea de shortcut-uri şi ordonarea lor. Acestea pot fi aplicaţii din Chrome Web Store, Widget-uri sau link-uri către site-urile favorite.

Pentru a putea începe editarea, trebuie să apăsaţi pe butonul de „Unlock” din bara de sus. Apoi, aveţi la dispoziţie următoarele opţiuni:

  • Adăugare manuală de URL-uri în grilă (opţional, merge să ataşaţi o imagine, dar aceasta trebuie să aibă 128 x 128 pixeli şi să fie uploadată pe Internet – trebuie specificat URL-ul).
  • Adăugare de aplicaţii Chrome Web Store (butonul Apps);
  • Adăugare widgeturi (Widgets). Nu sunt foarte multe la număr, dar câteva dintre ele prezintă totuşi un grad ridicat de utilitate şi interes: meteo (Weather Widget), notiţe (Notepad – similar cu „sticky notes” din Windows Vista / 7) sau Google Search.

Operaţiunea de poziţionare în grilă se face prin clasicul drag & drop cu mouse-ul. Pentru a reveni în modul de interacţionare, apăsaţi butonul „Lock to Interact with Apps and Widgets”. Background-ul paginii poate fi şi el editat, din meniul de setări. Puteţi aplica o altă culoare de fundal sau chiar o imagine. Ca şi în cazul icon-urilor, imaginea trebuie să fie găzduită undeva pe Internet. Rezoluţia recomandată în cazul imaginii de fundal este chiar rezoluţia display-ului.

În cazul în care aţi făcut prea multă dezordine şi nu aveţi chef să aranjaţi pas cu pas toate căsuţele, este bine de ştiut că puteţi reveni la aşezarea şi aspectul iniţial printr-un simplu click pe butonul „Reset”.

Mai jos aveţi un material video în care vă prezentăm cum arată şi cum funcţionează această extensie de Chrome.

Instalarea extensiei „Awesome New Tab Page” se face de aici. Mai trebuie spus că ea se află în stadiu de dezvoltare şi ar putea suferi schimbări în viitor. De asemenea, dezvoltatorii ne avertizează că este posibil ca extensia să aibă crash-uri din cauza unor bug-uri încă nerezolvate. Până în prezent, în cele câteva ore de utilizare, nu am avut o asemenea neplăcere. Una peste alta, merită să o încercaţi. Are mari şanse să vă captiveze, cel puţin până când va apărea adevărata interfaţă Metro UI.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News