Fă-ţi un blog în pauza de masă!

16.07.2007
Fă-ţi un blog în pauza de masă!

Cea mai la modă chestie pe care o poţi face pe Internet este un blog. Poate unii au auzit şi chiar au vizitat un blog, poate alţii nici măcar nu ştiu ce sunt zoso.ro sau tolo.ro, site-urile a doi dintre cei mai renumiţi susţinători ai acestei tendinţe. Dar până la urmă ce este blogul? Este o pagină web personală (o adresă pe Internet) pe care deţinătorul îşi prezintă gândurile, ideile, controversele, părerile etc., asupra unui anumit subiect şi poate permite vizitatorilor să-i comenteze articolele. E site-ul lui personal pe care îl populează cu ce conţinut doreşte, e jurnalul lui public, locul unde îşi înşiră pozele pentru a le prezenta prietenilor. Popular vorbind, blogul este locaţia unde românul îşi poate spune “of”-ul sau se poate lăuda cu pozele de la mare sau cu ce maşină şi-a mai luat.

Multe companii au apelat la crearea unui set de bloguri alături de site-ul oficial, pentru ca cititorii să intre în contact cu angajaţii. Chiar şi unele personalităţi politice şi-au dezvoltat un astfel de jurnal public on-line. În ultimul timp, fenomenul blog a luat amploare, fiind promovat în mod indirect prin presa scrisă, la radio şi chiar la televiziuni. Cei care îl urmăresc pe Mircea Badea poate au auzit de conflictele lui cu bloggerii din România.

Indiferent de scopul pentru care ai vrea un blog, trebuie să ştii că îl poţi face în mai puţin de cinci minute şi chiar fără costuri. Trebuie să intri pe Internet şi dai câteva click-uri, iar eu îţi voi arăta unde mai exact. În prima parte a articolului voi face o mică prezentare a celor mai performante soluţii în materie de construit bloguri gratis. În părţile următoare voi intra în detaliu despre cum se face acest lucru şi ce alternative contra cost există.

Vreau un blog, dar unde?

Cel mai folosit serviciu unde îţi poţi construi un blog este oferit de WordPress. Dispune de o interfaţă de administrare uşor de învăţat şi nu prea complicată. Ca mai toate serviciile de blog gratuite oferă posibilitatea schimbării aspectului site-ului, însă prezintă şi neajunsuri pentru utilizatorii mai avansaţi, precum: doar 50 MB spaţiu de stocare pentru poze şi alte tipuri de fişiere şi lipsa unei conexiuni FTP.

Wordpress

Principalul său concurent este Blogger, serviciu gratuit oferit de Google. Prezintă avantajul meniului în limba română, iar dacă deja deţineţi un cont la Gmail, în trei paşi scurţi aveţi blogul. Cei care dispun de un telefon Sony Ericsson de generaţii recente au posibilitatea de a posta de pe telefon (Post2Blog) pozele şi comentariile direct pe contul deţinut la Blogger. Printre limitările “oferite” de Blogger se numără: fiecare pagină trebuie să aibă maximum 1 MB, spaţiul oferit pentru poze şi alte fişiere este de 300 MB, iar dacă fişierele sunt trimise de pe telefonul mobil, limita fiecăruia este de 250 KB. De asemenea, accesul prin FTP la fişierele blogului nu este permis.

Blogger Google

Acestea două sunt cele mai utilizate servicii internaţionale de blog gratuit. Stocarea lor se face pe servere din afara ţării şi din această cauză accesarea lor este ceva mai lentă. De aceea se poate utiliza un serviciu autohton de creat bloguri gratuit.

Oferta de servicii de bloging pe domeniul .ro este destul de bogată: ablog.ro, weblog.ro, bloghost.ro, eblogs.ro, myblog.ro sau haipa.ro. Toate oferă practic acelaşi lucru, un blog gratuit de forma "blogul_meu.ablog.ro", întocmai ca şi serviciile WordPress sau Blogger. În toate cazurile, crearea unui blog durează câteva minute, iar pentru asta ai nevoie de o adresă de e-mail.

Limitări, şi nu prea

Toate serviciile gratuite prezentate mai sus dispun de limitări ale spaţiului de stocare, un aspect uşor de înteles. Dacă rămâneţi fără spaţiu puteţi începe colaborarea cu site-uri terţe pe care să păstraţi pozele sau secvenţele video. Cele mai cunoscute site-uri de stocare de fotografii sunt: Flickr.com şi PhotoBucket.com, primul oferit de Yahoo!. Secvenţele video le puteţi urca pe Youtube.com sau, în România, pe Trilulilu.ro.

În următoarele zile, în a doua parte a articolului, voi intra în amănunt cu paşii care trebuie urmaţi pentru a avea propriul jurnal on-line, de ce ai nevoie şi ce îmbunătăţiri poţi aduce blog-ului tău. De asemenea, voi prezenta cum ne putem crea conturi la serviciile suplimentare de găzduire ale imaginilor şi filmuleţelor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News