Facebook adaugă suport pentru clipuri video la 360 de grade

Facebook adaugă suport pentru clipuri video la 360 de grade

Facebook a făcut eforturi mari în ultimele luni pentru dezvoltarea funcţiilor sale video, cea mai recentă îmbunătăţire fiind lansarea unui nou player inteligent. Următorul pas al reţelei de socializare este suportul pentru clipuri video la 360 de grade, ceva ce puteam experimenta până de curând doar pe YouTube. Asemeni majorităţii funcţiilor avansate din Facebook, posibilitatea de publicare a acestui tip de conţinut este disponibilă momentan doar partenerilor oficiali.

Clipurile la 360 de grade sunt acum disponibile utilizatorilor care accesează Facebook de pe PC şi Android, urmând ca suportul pentru iOS să vină în curând. Odată pornit, utilizatorii pot interacţiona cu clipul folosind cursorul mouse-ului pe PC, prin glisarea pe ecran pe un smartphone sau pe o tabletă, sau folosind accelerometrul dispozitivului. Este destul de uşor de intuit că Facebook pregăteşte terenul pentru a oferi suport pentru sistemul său de realitate virtuală, Oculus Rift, care va fi disponibil pe PC-uri şi pe telefoanele Samsung.

Au fost confirmaţi şi primii parteneri care vor lansa materiale video la 360 de grade. Disney prin interemediul Star Wars a lansat primul clip de acest gen dedicat faimoasei serii de filme, Discovery, GoPro, jucătorul de baschet LeBron James, Red Bull, Saturday Night Live şi VICE. Această listă va fi extinsă în viitorul apropiat, însă nu a fost confirmată disponibilitatea de a urca astfel de material de către utilizatorii de rând.

Se pare că Facebook încearcă să devină o platformă de publicare a creaţiilor, lansând iniţiative precum Instant Articles, streaming live prin intermediul Mentions şi oferind acum posibilitatea de a realiza materiale video la 360 de grade. Pentru a atrage însă parteneri care să realizeze conţinut pentru platforma sa, va trebui să găsească destul de repede şi o metodă de monetizare pentru creatori.

Am ataşat mai jos link-uri către toate clipurile de acest gen disponibile în acest moment pe Facebook.

Star Wars: The Force Awakens Immersive 360 Experience

Discovery: Mythbusters 360 Sharks

LeBron James – Striving For Greatness: An UNINTERRUPTED Original

GoPro Spherical: Sand Dune Jumping in VR with Ronnie Renner

Saturday Night Live – SNL40

VICE – Front Line Diaries: Afghanistan, 2015

Red Bull Hare Scramble in 360

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult