Facebook admite acuzaţiile privind contorizarea eronată a clipurilor video, rezultând timpi de vizionare mult exageraţi

Autori: Adrian Popa, Aurelian Mihai 23.09.2016
Facebook admite acuzaţiile privind contorizarea eronată a clipurilor video, rezultând timpi de vizionare mult exageraţi

Potrivit Facebook, raportarea duratei medii de vizionare pentru clipurile video postate în cadrul reţelei de socializare a fost afectată de o „eroare uşoară” vizând modul în care sunt calculaţi timpii de vizionare. În realitate, eroarea trecută neobservată timp de doi ani ar fi dus la umflarea artificială a duratelor de vizionare, cu jumătate sau mai mult faţă de cifrele reale.

Potrivit explicaţiilor furnizate de oficialii reţelei de socializare, durata medie vizionare a unui clip este definită ca reprezentând timpul total petrecut urmărind un clip video, împărţit la numărul celor care au urmărit clipul respectiv. În practică, acest parametru a fost calculat împărţind timpul total de vizionare *doar* la numărul celor care au vizionat clipul respectiv timp de 3 sau mai multe secunde.

Altfel spus, formula folosită pentru calcularea timpului mediu de vizionare nu a ţinut cont şi de vizionările cu o durată mai mică de 3 secunde, generate de funcţia auto-play introdusă pentru a forţa redarea automată a clipurilor video, atunci când derulăm conţinutul încărcat în News Feed folosind aplicaţia de mobil. Drept consecinţă, companiile de publicitate interesate de promovare video pe Facebook au primit date eronate, arătând timpi medii de vizionare a clipurilor respective semnificativi mai mari decât în realitate.

Potrivit estimărilor furnizate de Publicis Media pentru The Wall Street Journal, eroarea de calcul ar fi permis umflarea cu 60% – 80% a timpilor medii de vizionare.

Administratorii Facebook declară însă că eroarea de calcul nu influenţează modul de facturare. Altfel stau lucrurile când vine vorba de imaginea prezentată partenerilor, referitor la angajamentul utilizatorilor faţă de clipurile redate în paginile reţelei de socializare. Faptul că această „eroare de calcul” a fost trecută neobservată de inginerii companiei timp de doi ani şi pare tolerată de partenerii media în ciuda faptului că problema este cunoscută public de peste o lună, arată că aranjamentul este până la urmă convenabil tuturor părţilor implicate. Pe de o parte, Facebook pune serviciile de promovare într-o lumină mai favorabilă decât în realitate, iar companiile de online marketing pot raporta performanţe crescute propriilor clienţi.

Tags: