Facebook încurajează folosirea mai multor profiluri de Facebook, pe care le poți schimba fără a te loga din nou

22.09.2023
Facebook încurajează folosirea mai multor profiluri de Facebook, pe care le poți schimba fără a te loga din nou

Confruntat cu „fenomenul” îmbătrânirii utilizatorilor și un declin general al veniturilor Facebook, Meta încearcă să ascundă scăderea numărului de utilizatori activi permițând celor rămași să folosaescă identități multiple, profilurile rezultate fiind alipite contului existent, putând fi comutate fără a reintroduce datele de login.

Dacă anterior, Facebook permitea asocierea unui profil cu un singur cont de utilizator, de acum oricine poate avea identități multiple, Meta încurajând în mod oficial această practică, totodată oferind și mijloacele pentru comutarea rapidă între identitățile atașate aceluiași cont Facebook.

Spre exemplu, dacă ai un „hobby” pe care vrei să-l asociezi cu o anume identitate pe Facebook (ex. postarea de comentarii răutăcioase la postările altei persoane), poți defini un alias de forma @numeutilizator, care să fie asociat cu profilul principal. Facebook permite setarea a până la patru astfel de alias-uri, fiecare cu propria pagină de profi, poze, listă cu pagini și utilizatori la care ai dat follow, respectiv, feed personalizat de conținut.

Denumit Profile Switching Tool, noul dialog pentru comutarea profilurilor Facebook vine ca o extensie adusă actualei opțiuni pentru comutarea între profilul personal și identitatea paginilor de Facebook pe care le administrezi. Astfel, odată ce-ți creezi un nou profil de Facebook nu rămâne decât să-l asociezi salvând datele de login în aplicația de mobil sau în web browser, după care vei putea folosi funcția special implementată de Meta pentru a sări de la un profil la altul în doar câteva secunde, fără a parcurge de fiecare dată procesul de reconectare prin introducerea datelor de login.

Spre exemplu, această funcție îți va permite să păstrezi un profil principal cu care să faci impresie bună prietenilor apropiați și familiei, un profil „serios” de arătat colegilor de serviciu și încă unul „jucăuș” cu care să impresionezi viitoarele „cuceriri”, asigurând că fiecare poate vedea doar profilul pe intenționezi să îl arăți.

De altfel, chiar Facebook spune că noua funcție își propune să  „ajute oamenii să-și adapteze experiența în funcție de interese și relații”.

Totuși, nu putem ignora aspectele potențial negative ale noii caracteristici. Spre exemplu, posibilitățile pentru SPAM și crearea de conturi „fantomă” se multiplică exponențial, oricine putând avea identități diferite pe Facebook, gata de folosit și în scopuri mai puțin oneste. Deși Meta speră să limiteze acest potențial obligând utilizatorii să-și asocieze fiecare profil nou creat cu identitatea contului principal, realitatea este acea că fiecare profil poate avea un nume de utilizator diferit, întregul sistem fiind conceput în jurul ideii de a masca sau denatura identitatea reală.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult