Facebook pierde unul dintre partenerii responsabili cu moderarea conţinutului, după ce angajaţii au început să cedeze psihic

31.10.2019
Facebook pierde unul dintre partenerii responsabili cu moderarea conţinutului, după ce angajaţii au început să cedeze psihic

Unul dintre partenerii Facebook responsabil cu moderarea conţinutului circulat în reţeaua de socializare şi-a anunţat retragerea din activitate după ce o investigaţie jurnalistică a scos la iveală probleme majore vizând condiţiile de muncă şi sănătatea mintală a angajaţilor, confruntaţi zi de zi cu postări de natură extremistă şi imagini cu puternic impact emoţional.

Cu sediul în Statele Unite, Cognizant este doar una dintre companiile sub-contractate de Facebook pentru servicii de moderare a conţinutului distribuit de utilizatorii reţelei de socializare. Lucrând pentru Facebook, dar sub paravanul unei firme obscure, mii de angajaţi au de făcută o treabă „murdară”,  constând în inspectarea manuală a unui număr nesfârşit de postări raportate de alţi utilizatori Facebook sau marcate de filtrele automate de verificare a conţinutului.

La nivel fundamental, munca acestora constă în a determina dacă anumite postări încalcă sau nu standardele impuse de clientul Facebook, încadrarea la categoria hate speech, terorism sau alt tip de conţinut nepotrivit rezultând în eliminarea postării respective şi după caz, sancţionarea autorului. Practic, activitatea implică contactul direct şi pe durata întregii zile cu tot felul de imagini care redau acte de violenţă, cruzime, abuzuri sexuale, dezinformări şi mesaje cu tentă extremistă redate într-un limbaj dur.

Fără a fi asociaţi în mod direct cu Facebook, moderatorii folosiţi de Cognizant nu ar fi beneficiat de o consiliere psihologică adecvată la momentul angajării sau pe durata desfăşurării activităţii. Potrivit investigaţiilor făcute de publicaţia The Verge, o parte dintre moderatorii angajaţi la sediul Cognizant au început să dezvolte simptome de stres post-traumatic şi un comportament deviant, cu tendinţe de însuşire a punctelor de vedere extremiste şi ameninţări cu acte de violenţă la adresa celorlalţi angajaţi. Continuarea investigaţiei la un alt punct de lucru din statul american Florida a adus şi mărturii din partea unor angajaţi care au ales să încalce clauza de confidenţialitate semnată cu angajatorul pentru a descrie abuzurile comise de superiori. Potrivit mărturiilor oferite, activitatea Cognizant se desfăşoară în birouri murdare şi sub presiune din partea managerilor, existând mai multe cazuri de hărţuire sexuală raportate autorităţilor.

Confruntaţi cu acuzaţiile la adresa partenerului Cognizant, Facebook răspunde prin intermediul unui purtător de cuvânt, precizând că serviciile oferite de Cognizant reprezintă doar un mic procentaj din eforturile globale de moderare a conţinutului. În urma încheierii contractului cu Cognizant, Facebook urmează să mute o parte din activitatea de moderare într-o altă locaţie din Texas, controlată de partenerul Genpact.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult