FBI avertizează împotriva folosirii serviciilor de încărcare telefoane amenajate în spații publice

17.04.2023
FBI avertizează împotriva folosirii serviciilor de încărcare telefoane amenajate în spații publice

La fel cum rețelele WiFi pot fi folosite de hackeri în atacuri oportuniste vizând furtul datelor personale și golirea cardurilor bancare înrolate pe dispozitivele slab protejate, la fel și banalul cablu USB poate fi folosit pentru a exploata vulnerabilitățile Android și iOS,

Un atacator trebuie doar să plaseze un adaptor AC într-o priză publică pentru încărcare telefoane, sau să substituie cablul USB cu unul modificat prin includerea unui cip special conceput pentru a strecura cod infectat pe dispozitivele vulnerabile. Însă acesta este doar un scenariu pentru atacuri oportuniste. Mai ales în destinații de vacanță mai puțin reputabile, chiar angajații hotelurilor pot fi complici la asemenea operațiuni, în schimbul unei cote din câștigurile realizate de hackeri.

Pericolul este chiar mai mare pentru turiștii și vizitatorii țărilor aflate sub controlul unor regimuri autoritare, riscul ca stațiile de încărcare amenajate în locații publice din hoteluri, aeroporturi sau centre de cumpărături să „servească” și altceva în afară de energie pentru acumulator fiind extrem de mare. În timp ce golirea conturilor bancare rămâne o posibilitate, crește riscul plasării instrumentelor de supraveghere (ex. interceptarea apelurilor, a mesajelor, pozele stocate pe telefon) și eventuala arestare/interogare sub acuzații reale sau inventate.

Pentru evitarea oricărui pericol, experții FBI oferă următoarele recomandări:

  • În loc să utilizați o stație de încărcare publică, găsiți o priză de perete la care să vă conectați propriile cabluri (purtați cu dvs. propriul echipament de încărcare).
  • Dacă intenționați să plecați la drum, cumpărați un încărcător de mașină
  • Cumpărați un power bank și asigurați-vă că îl încărcați complet înainte de a părăsi casa sau camera de hotel.

Un alt „truc” de urmat ar fi conectarea dispozitivului power bank la stația de încărcare publică, telefonul sau tableta urmând a fi încărcate indirect, conectat la ieșirea power bank. În schimb, chiar și oprit (power off) sau cu ecranul blocat (lock screen), telefonul poate fi infectat prin exploatarea anumitor vulnerabilități firmware.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult