FindZebra – motorul de căutare pentru diagnosticarea bolilor rare

19.03.2013
FindZebra - motorul de căutare pentru diagnosticarea bolilor rare

FindZebra este un fel de Google Search pentru informaţii care pot ajuta în diagnosticarea bolilor rare, cu simptome pentru care nu pot fi găsite răspunsuri în medicina tradiţională.

FindZebra - motorul de căutare pentru diagnosticarea bolilor rare

Creat îndeosebi pentru medici şi persoane care profesează în domeniul medical, motorul de căutare returnează rezultate extrăgând informaţii dintr-o arhivă cu peste 30.000 articole din medicină, alcătuită folosind documentaţie indexată din 10 surse atent selecţionate, provenind de la universităţi şi instituţii cu reputaţie în domeniu. Totuşi, chiar şi persoane din afara cadrelor medicale pot folosi motorul FindZebra, dacă alcătuiesc mai întâi o listă cât mai cuprinzătoare cu simptomele bolii pe care încearcă să o descopere.

În prezent sunt recunoscute şi listate mai mult de 8000 boli rare, iar algoritmul folosit de motorul FindZebra le poate identifica cu succes pe cele mai multe dintre ele. Pentru asta, sunt concentrate informaţii din baze de date selecte, cum ar fi Mendelian Inheritance in Man şi HON Foundation Rare Disease Database.

Organizat folosind algoritmii motorului INDRI, dezvoltat de Universitatea din Massachusetts şi Universitatea Carnegie Mellon, serviciul FindZebra poate da informaţii mult mai exacte şi corecte decât ar fi posibil cu serviciu de căudare pentru uz general, cum este Google Search.

FindZebra este un serviciu de căutare dezvoltat de românul Radu Drăguşin şi colegii săi de la Universitatea din Copenhaga, în Danemarca.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult