Funcția Mod Avion nu va mai fi obligatorie pentru pasagerii companiilor aeriene din UE

10.04.2023
Funcția Mod Avion nu va mai fi obligatorie pentru pasagerii companiilor aeriene din UE

Orice telefon mobil modern este dotat în prezent cu funcția intitulată Mod Avion, care blochează orice apeluri, mesaje și trafic de internet atunci când este activată.

Practic, cu această funcție, telefonul permite doar utilizarea locală a programelor de bază, precum jocuri fără internet, aparat foto, calculator, galerie foto, calendar etc.

Se poate spune că un smartphone fără acces la rețea este mai mult un aparat foto-video decât un gadget. În curând, însă, funcția Mod Avion nu va mai avea sens pentru pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeană (UE), căci Comisia Europeană a permis accesul la tehnologia 5G la bordul avioanelor.

„Pe lângă tehnologia mobilă din generațiile anterioare, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor, întrucât Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvențe pentru tehnologie 5G în timpul zborului”, se arată în informarea oficială, citată de BBC.

https://www.youtube.com/watch?v=cCRNxIJJ7RM 

Pentru 5G, cerul nu mai este o limită

Pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeană vor putea în curând să vorbească la telefoanele mobile în timpul zborului, căci Comisia Europeană (CE) a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvențe pentru comunicațiile mobile la bordul aeronavelor. Vestea bună se aplică pentru cursele aeriene din Uniunea Europeană, deci și pentru România, unde tehnologia 5G este în plină dezvoltare.

Cele mai recente date arătau mai puțin de jumătate de milion dintre români folosind rețele 5G, însă situația se va schimba în curând, pe măsură ce aceste servicii vor avea o acoperire mai bună, iar românii vor utiliza terminale noi, compatibile 5G. Licitația pentru licențe 5G acordate operatorilor de telefonie mobilă din România s-a desfășurat în luna noiembrie 2022.

Statele membre UE au termen limită până pe 30 iunie 2023 pentru a pune la dispoziție benzile de frecvență 5G pentru zborurile comerciale. Astfel, pasagerii ar urma să nu mai fie obligați să renunțe la folosirea gadgeturilor, ci le vor putea utiliza mai departe pentru convorbiri, aplicații, muzică, acces la filme și jocuri. Utilizarea internetului a atins cote foarte mari și în România, unde mai mult de 3 sferturi din populație are acces la mediul online de acasă. De asemenea, există tot mai multe conexiuni de mare viteză și pentru internetul mobil.

Traficul de date crește pentru fiecare utilizator, căci în viața de zi cu zi folosim internetul pentru tot mai multe elemente, în plan profesional și mai ales în plan personal – de la știri și social media, la shopping, site-uri cu filme și jocuri video, inclusiv jocuri de cazino online, de la celebrele sloturi video, până la ruletă, blackjack, baccarat, poker sau bingo online.

Viitorul sună tot mai bine pentru tehnologie

„Cerul nu mai e demult o limită când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă și de mare capacitate”, a spus comisarul european responsabil pentru piața internă Thierry Breton. Noul sistem pregătit de Uniunea Europeană dispune de o viteză de transfer foarte rapidă, oferită de infrastructura 5G, care poate ajunge la peste 100Mbs.

Momentan, în cazul celor mai multe curse, pasagerii sunt rugați să închidă dispozitivele electronice sau să seteze telefoanele mobile pe funcția Mod Avion, de teama interferențelor care ar putea afecta sistemele automatizate de control al zborului. Riscurile sunt considerate minore, iar setul de frecvențe folosite pentru 5G în Uniunea Europeană nu afectează deloc siguranța zborurilor, spun experții din domeniu.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult