Furnizorii de internet ar putea fi obligaţi prin lege să blocheze accesul la site-urile pirat

Furnizorii de internet ar putea fi obligaţi prin lege să blocheze accesul la site-urile pirat

Un ordin dat de Curtea Europeană de Justiţie ar putea obliga furnizorii de internet să blocheze accesul la site-urile pirat, acuzate de distribuirea clandestină sau facilitarea accesului la conţinut protejat de legea drepturilor de autor.

Confirmând opiniile exprimate anul trecut de avocatul general al Curţii Europene de Justiţie, ordinul dat în rezolvarea unui proces declanşat în Austria permite guvernelor europene să oblige furnizorii locali de internet să blocheze site-urile pirat. Şi cum legile europene nu cer în mod expres guvernelor să aplice interdicţii doar părţilor direct implicate în cazuri de piraterie, cenzura ar putea fi impusă şi atunci când infrastructura de reţea nu este implicată în găzduirea site-urilor respective. Măsurile anunţatear putea duce la creşterea costurilor operaţionale pentru furnizorii de internet din cele 28 de ţări UE, presaţi să investească în tehnologii costisitoare pentru filtrarea accesului la internet.

Furnizorii de internet ar putea fi obligaţi prin lege să blocheze accesul la site-urile pirat

Procesul în cauză are drept actori principali studioul de filme german Constantin Film Verleih GmbH şi studioul austriac Wega-Filmproduktionsgesellschaft mbH, cerând furnizorului de internet UPC Telekabel Wien GmbH blocarea accesului la website-ul kinox.to, acuzat că permite utilizatorilor să urmărească în sistem video-streaming şi chiar să descarce în propriul calculator filme piratate. În apărare, reprezentanţii UPC au declarat că în calitate de simplu furnizor de acces la internet compania nu ar trebui să fie făcută responsabilă de impunerea legilor de copyright asupra unor site-uri care funcţionează complet separat de activităţile proprii şi pentru care nu există o decizie judecătorească privind ilegalităţi comise de proprii abonaţi la internet. Suplimentar, mijloacele tehnice necesare pentru blocarea accesului la diverse website-uri sunt costisitor de implementat şi pot fi ocolite cu uşurinţă de utilizatori suficient de hotărâţi.

Răspunsul Curţii Europene a venit în dezacord cu declaraţiile formulate de UPC: Legile europene de copyright “nu necesită o relaţie specială între persoana acuzată de încălcarea drepturilor de autor şi intermediarul împotriva căruia ar putea fi emis un ordin de interdicţie”. Mai mult, nu este necesar ca deţinătorii drepturilor de autor să demonstreze că materialele protejate chiar sunt accesate prin intermediul respectivilor furnizori ISP.

Luând la cunoştinţă verdictul dat de Curtea Europeană de Justiţie, reprezentanţii UPC şi-au exprimat părerea că decizia blocării accesului la anumite website-uri şi alte forme de conţinut online ar trebui să revină organelor de justiţie din ţările respective, care să acţioneze urmând paşii descrişi de avocaţii Curţii Europene.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult