Gata cu textul distorsionat: Google prezintă No CAPTCHA reCAPTCHA

04.12.2014
Gata cu textul distorsionat: Google prezintă No CAPTCHA reCAPTCHA

Căsuţele CAPTCHA fac parte din experienţa normală de utilizare a internetului. Oricine a creat un cont pe vreun serviciu online s-a lovit de enervantele mesaje text care trebuie introduse în căsuţele de text pentru a continua. Ei bine, Google doreşte să limiteze frustrarea utilizatorilor şi să îi ajute să treacă peste aceste „teste de umanitate” mai repede cu No CAPTCHA reCAPTCHA.

Testul CAPTCHA este necesar pentru cei care oferă servicii online, pentru a împiedica software-ul automatizat să acceseze informaţii sau să abuzeze de posibilitatea de a crea conturi false. Până în prezent, în căsuţele CAPTCHA trebuiau introduse cuvinte, serii de simboluri sau cifre pentru a dovedi că utilizatorul este într-adevăr uman, însă No CAPTCHA reCAPTCHA uşurează procesul.

Căsuţele de text au dispărut complet, iar în locul lor au fost implementate două noi „teste”. După introducerea datelor personale, utilizatorul trebuie să aleagă o culoare preferată şi apoi să bifeze căsuţa „I’m not a robot”. Deşi sistemul pare mai uşor de fraudat, algoritmul din spate analizează mai mulţi parametri (printre care şi viteza de introducere a informaţiilor) şi lasă persoanele care dovedesc că nu sunt roboţi să treacă la următorul pas.

Acest sistem este deja implementat în câteva site-uri şi servicii precum Snapchat, WordPress şi Humble Bundle şi pare să aibă o rată de succes destul de mare. Spătămâna trecută, aproximativ 60% din traficul de pe WordPress.org şi 80% din traficul de pe Humble Bundle a beneficiat de autentificare cu No CAPTCHA reCAPTCHA, iar utilizatorii au putut accesa conţinutul dorit mult mai repede.

Nu numai că această metodă este superioară din toate punctele de vedere celei vechi, dar algoritmii avansaţi de inteligenţă artificială pot deja să identifice majoritatea mesajelor text distorsionate folosite până în prezent. Aparent rata de acurateţe a acestora este de 99,8%.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult