Germania a interzis accesarea datelor WhatsApp de către Facebook

15.05.2021
Germania a interzis accesarea datelor WhatsApp de către Facebook

În timp ce autoritățile din alte regiuni ale lumii încă discută pe tema ”recoltării” datelor personale ale utilizatorilor WhatsApp , în scopul valorificării de către Facebook prin livrarea de mesaje promoționale personalizate, Comisarul pentru Libertatea Informației și Protecția Datelor din Hamburg intervine pentru blocare de facto a aplicării noilor politici de confidențialitate impuse platformei de socializare.

Criticând intențiile companiei ca fiind înșelătoare, reprezentanții autorităților germane au blocat prin ordin judecătoresc aplicarea noilor politici de confidențialitate, așteptate să intre în aplicare din data e 15 mai. Astfel, utilizatorii WhatsApp din Germania sunt deocamdată scutiți de afișarea mesajelor sâcâitoare pentru acceptarea noilor de condiții de utilizare WhatsApp și nici nu riscă limitarea severă a funcționalității platformei de socializare, dacă nu dau curs solicitărilor primite.

Pe scurt, Facebook este interesat de accesarea datelor personale ale utilizatorilor WhatsApp, abundența de informații urmând să contribuie la „arsenalul” deja uriaș de date colectate despre utilizatorii Facebook.

În timp ce proprietarul WhatsApp a promis că nu va închide conturile de utilizator după expirarea termenului limită pentru luarea unei decizii, adevărul este că nemulțumiții nici nu prea au de ales, dacă vor să folosească în continuare serviciile WhatsApp.

Spre exemplu, pentru utilizatorii WhatsApp din afara Germaniei, care care aleg să nu accepte termenii de utilizare actualizați de companie, aplicația va continua să afișeze o notificare, solicitând cu orice ocazie aplicarea noilor termeni.

WhatsApp

Dacă nu dai curs solicitării, WhatsApp va comuta într-un mod cu funcționalitate limitată. Spre exemplu, nu vei mai putea accesa propria listă de chat. Astfel, dacă primești un mesaj nou, îl vei putea accesa doar prin lista de notificări. De asemenea, pot fi doar primite apeluri audio și video. În cele din urmă, nu vei mai primi deloc apeluri de voce și mesaje.

Potrivit comisarului din Hamburg, responsabil cu protecția datelor și libertatea informației, Facebook nu are niciun temei legal pentru prelucrarea datelor WhatsApp, menționând că „conținutul [noii politici] este înșelător și prezintă contradicții considerabile” și că „acordul nu este dat în mod liber, deoarece WhatsApp cere acceptarea noilor prevederi ca o condiție pentru utilizarea continuă a serviciului”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult