Gmail pe gustul tău: altă interfaţă, mai multe funcţii

17.11.2008
Gmail pe gustul tău: altă interfaţă, mai multe funcţii

Better Gmail 2 este o extensie pentru Firefox care îţi permite să-ţi configurezi contul de Gmail atât din punct de vedere vizual, cât şi funcţional. Tot ce ai de făcut este să instalezi extensia şi să te joci cu opţiunile pe care le ai la dispoziţie.

În primăvara acestui an am scris despre câteva posibilităţi de skinare a interfeţei contului de Gmail. Metodele avute în vedere erau însă pentru utilizatorii care au cunoştinţe nu foarte dar destul de avansate în domeniul PC-ului. De data aceast, metoda este accesibilă oricărui utilizator, indiferent de nivelul de cunoştinţe. Este foarte simplu, trebuie să îndeplineşti o singură condiţie: să foloseşti Firefox. Şi în plus, această metodă aduce şi un plus de funcţionalitate, nu doar o schimbare de look pentru contul tău de Gmail.

Un Gmail mai bun

La origine, Better Gmail 2 este o colecţie de mai multe script-uri de Greasemonkey. Pe tine însă, ca utilizator, nu te interesează acest lucru. Nu trebuie decât să instalezi extensia de aici şi să restartezi Firefox.

Accesul la opţiunile puse la dispoziţie de Better Gmail 2 se face urmând calea clasică pentru extensiile de Firfox: Tools, Add-ons şi dublu click pe extensia cu pricina. Pentru a vedea modificările făcute trebuie să dai refresh paginii sau tab-ului în care ai contul de Gmail deschis.

Better Gmail 2

Efect de mouseover şi iconiţe pentru ataşamente

Dacă bifezi opţiunea Add Row Highlights din tab-ul Messages, vei activa un aşa-numit efect de mouseover. Adică mesajul peste care treci cursorul mouse-ului va avea altă culoare de fundal, pentru evidenţiere.

Better Gmail 2

Sub aceasta, există altă opţiune interesantă. Dacă bifezi Attachment Icons, mesajele din Gmail vor fi însoţite de anumite iconiţe, în funcţie de tipul fişierelor ataşate. Aceste iconiţe apar chiar în lista de mesaje, ceea ce se dovedeşte foarte util pentru că îţi dai seama imediat ce fel de fişier e ataşat, după simbolul afişat.

Better Gmail 2

Foldere în loc de label-uri şi conexiuni securizate

Better Gmail 2 Sortarea mesajelor în Gmail constă în atribuirea aşa-numitor label-uri. Problema e că label-urile nu oferă posibilitatea organizării ierarhice, adică a creării unor sublabel-uri. Better Gmail 2 remediază această problemă dacă bifezi opţiunea Folders4Gmail din tab-ul Sidebar.

Exemplu. Am label-ul Test go4it.ro. Dacă vreau să creez un label (numit sublabel 1) care să aparţină de Test go4it.ro mă duc la Settings – Labels, iar la Create a new label scriu Test go4it.ro/sublabel 1 şi dau Create. Va fi creat automat label-ul sublabel 1 care va aparţine de Test go4it.ro.

Dacă eşti fanul iluziei numită securitate poţi bifa opţiunea Force Encrypted Connection din tab-ul General. În acest fel, Gmail va folosi mereu conexiunile securizate (https), în locul celor standard.

Curăţenie în sidebar

În tab-ul sidebar ai la dispoziţie mai multe opţiuni care te ajută scapi de elementele care îţi aglomerează coloana din dreapta. Dacă nu foloseşti Google Talk în Gmail în poţi ascunde bifând Hide Chat. Mai poţi ascunde căsuţa cu invitaţii şi numărul de spam-uri primite.

Teme

În tab-ul Skins poţi alege una dintre cele 4 teme disponibile sau poţi lăsa interfaţa standard. Cele 4 teme sunt: Air Skin, Gmail Blue, Grays and Blues şi Gmail Redesign. Fiecare are propria schemă de culori şi propriile elemente grafice. Alegerea uneia se face exclusiv pe criterii subiective, o alegi pe cea care-ţi place.

Better Gmail 2

Better Gmail 2

Better Gmail 2

Better Gmail 2

Alte servicii Google incluse

Dacă bifezi opţiunea Show Collapsibile Calendar and Reader, cele două servicii Google vor fi şi ele incluse alături de (mai precis sub) Gmail. Vei avea trei module, ce pot fi restranse sau expandate după bunul plac, pentru cele trei servicii Google: Gmail, Calendar şi Reader. Cei care folosesc toate cele servicii, sau măcar două dintre ele, vor găsi foarte utilă această opţiune.

Better Gmail 2

Better Gmail 2 mai are şi alte opţiuni în afară cele enumerate de mine, însă acestea sunt cele mai importante. Pentru un user care foloseşte Gmail în mod curent şi este, în acelaşi timp, utilizator de Firefox, Better Gmail 2 este o extensie esenţială.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News