Google a anunţat că indexarea aplicaţiilor în cadrul Search este disponibilă şi pe terminalele Apple

28.05.2015
Google a anunţat că indexarea aplicaţiilor în cadrul Search este disponibilă şi pe terminalele Apple

În luna noiembrie a anului trecut, Google a anunţat că motorul său de căutare va indexa şi conţinutul aplicaţiilor Android, oferind astfel o integrare fluidă între Web şi produsele software de pe telefoanele mobile. După mai bine de jumătate de an, această opţiune va fi oferită şi utilizatorilor terminalelor Apple.

Ideea de interconectare a serviciilor Web şi a aplicaţiilor software este una interesantă, aceasta permiţând interconectarea între două lumi total distincte. Utilizatorii Android au putut beneficia de aceasta începând de la sfârşitul anului trecut, iar acum şi utilizatorii telefoanelor sau tabletelor Apple pot beneficia de un serviciu facil similar atât timp cât efectuează căutările cu ajutorul aplicaţiilor Chrome sau Google Search pentru iOS. Opţiunea va fi activată treptat pentru toţi utilizatorii, aceasta urmând să devină activă în cursul săptămânilor următoare.

Dezvoltatorii software care aleg să creeze o aplicaţie dedicată pentru un serviciu au la dispoziţie o libertate ridicată de prezentare a conţinutului, de optimizare a navigaţiei sau de implementare a unor opţiuni pe care standardele HTML nu le pot asigura. În acelaşi timp însă, utilizatorii nu pot descoperi şi accesa conţinutul decât prin accesarea explicită a produsului software, iar dezvoltatorii pierd şansele de a fi indexaţi de Google Search şi de a atrage noi clienţi. Pentru a elimina această barieră, Google a implementat şi opţiuni de indexare a conţinutului aplicaţiilor, utilizatorii putând deschide un rezultat direct în aplicaţia care a fost asociată cu o pagină Web.

Metoda este însă mai complexă decât pare, necesitând implicarea proprietarilor de site-uri şi a dezvoltatorilor software de aplicaţii pentru platformele mobile. În exemplu dat de Google în toamna anului trecut, un utilizator care caută detalii despre filmul „Gravity” vor vedea că lista de rezultate include şi o legătură către site-ul Rotten Tomatoes şi un buton pentru deschiderea paginii respective în cadrul aplicaţiei Flixster.

Pentru ca acest sistem să funcţioneze, aplicaţia Flixster trebuie să includă suport pentru indexare iar site-ul Rotten Tomatoes trebuie să declare că pagina internă din aplicaţie este o alternativă la pagina Web afişată de motorul de căutare. Dacă Google a indexat conţinutul Flixster şi produsul este instalat pe telefonul utilizatorului, o simplă apăsare de buton va permite trecerea de la o simplă pagina cu rezultate la conţinutul dorit din aplicaţie.

Ca şi până acum, dezvoltatorii de site-uri şi aplicaţii pot trimite datele necesare pentru activarea acestui sistem, însă Google îşi rezervă dreptul de a selecta doar serviciile pe care le consideră relevante şi sigure. Cu această ocazie, Google a anunţat că şi serviciul său de scurtare a adreselor Web, cunoscutul goo.gl, a devenit compatibil cu această opţiune de indexare a aplicaţiilor pentru telefoane şi tablete.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News