Google a înlăturat din Play Store clona aplicației unui cunoscut site de știri, folosită pentru a afla identitatea protestatarilor din Belarus

03.09.2020
Google a înlăturat din Play Store clona aplicației unui cunoscut site de știri, folosită pentru a afla identitatea protestatarilor din Belarus

Apărând ca o veritabilă capcană în magazinul Play Store, întinsă protestatarilor anti-Lukashenko, aplicația NEXTA LIVE poza în aplicația de mobil oficială a singurei agenții de știri din Belarus care se opune în mod fățiș regimului dictatorial al președintelui Lukashenko.

Apreciată pentru modul în care a expus abuzurile actualului regim politic și brutalitatea forțelor de ordine împotriva manifestanților pașnici, Nexta a devenit rapid principala sursă de informare atât pentru demonstranți, cât și pentru simpatizanții acestora.

Aplicație din Play Store, folosită pentru a identifica protestatarii din Belarus

Folosind tocmai apetitul oponenților lui Lukashenko pentru informare corectă, falsa aplicație NEXTA LIVE probabil că și-a atins deja scopul, contribuind în cele trei săptămâni cât a fost activă în magazinul Google Play la crearea unei baze de date comprehensivă cu identitățile a mii de protestatari, pe care regimul Lukashenko îi va putea hărțui mai departe în încercarea de a descuraja participarea la proteste.

Apărând, probabil, prea târziu pentru mulți dintre protestatari, alertele trimise de personalul Nexta pe canalul de Telegram al publicației au precedat „curățenia” făcută ulterior și de Google, îndemnând cititorii să acorde cât mai multe recenzii negative în pagina aplicației și să o raporteze personalului Google. Strategia de raportate în masă a funcționat, aplicația fiind înlăturată la începutul acestei săptămâni.

Deși nu există o legătură directă între aplicația falsă Nexta și guvernul de la Minsk, nu ar fi prima dată când un regim opresiv încercă să-și spioneze și intimideze proprii cetățeni în mijlocul unor proteste anti-guvernamentale. Incidente similare au mai fost raportate în Venezuela și Iran în 2019  și chiar în SUA , la începutul acestui an, în timpul protestelor Black Lives Matter.

Mai mult decât atât, bielorușii au dreptate să fie atenți la aplicațiile de mobil pe care le instalează și posibilele legături cu guvernul local, după ce la începutul acestui an poliția a făcut raiduri la birourile companiilor de călătorie Yandex și Uber , în ceea ce protestatarii au descris ca o încercare de a obține istoricul călătoriilor, cu scopul de a afla identitatea celor care au participat la demonstrații anti-guvernamentale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult