Google, acuzat că permite indexarea fişierelor găzduite pe hard disk-uri în motorul Google Search

11.04.2015
Google, acuzat că permite indexarea fişierelor găzduite pe hard disk-uri în motorul Google Search

În general, folosirea unui hard disk extern conectat la reţeaua locală este o idee bună, acesta putând servi pentru sarcini de backup şi găzduirea fişierelor personale într-o locaţie accesibilă de oriunde avem acces la internet. Însă din păcate, setarea incorectă a hard disk-urilor conectate la routerul de reţea ca mini servere FTP, respectiv configurarea necorespunzătoare a dispozitivelor de tip personal cloud, a deschis calea pentru indexarea fişierelor în motorul Google Search. Practic, fişierele personale ale utilizatorilor au fost etichetate incorect ca şi arhive publice, devenind accesibile la o simplă interogare Google Search.

Potrivit analizei făcută de experţii companiei de securitate CSO, printre datele indexate în Google Search se numătă parole, colecţii private de poze, jurnale personale, documente şi corespondenţă email, date personale de identificare, date bancare, arhivele de contabilitate ale firmelor şi altele.

Google, acuzat că permite indexarea fişierelor găzduite pe hard disk-urile utilizatorilor în Google Search

Investigaţiile au scos la iveală backup-uri de fişiere datând începând cu anul 2009. În acest caz, provenienţa datelor a putut fi atribuită unui hard disk Western Digital conectat la un router Linksys WRT1900AC, având serverul FTP activat. Ca urmare a indexării datelor personale în Google Search, mai multe card-uri de credit şi carduri de debit aparţinând proprietarilor au fost compromise.

Potrivit experţilor CSO, utilizatorii soluţiilor de stocare Seagate Personal Cloud, Seagate Business NAS, Western Digital My Cloud şi LaCie CloudBox sunt printre cei mai afectaţi. Pentru evitarea oricăror neplăceri CSO pune la dispoziţie un ghid detaliat, explicând utilizatorilor cum pot verifica dacă fişierele pe care le deţin sunt sau nu indexate de Google.

Lăsând la o parte posibilele abuzuri comise de Google, nu trebuie să uităm că până la urmă sursa acestor scurgeri de informaţii este neglijenţa utilizatorilor, care omit să configureze parole pentru restricţionarea accesului la fişierele găzduite pe servere FTP sau nu înlocuiesc parolele standard configurate de producătorii dispozitivelor. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult