Google adaugă opţiuni pentru blocarea aplicaţiilor care suprataxează utilizatorii

Google adaugă opţiuni pentru blocarea aplicaţiilor care suprataxează utilizatorii

Aplicaţiile pentru Android care obişnuiesc să taxeze utilizatorii cu orice ocazie, generând facturi uriaşe celor neavizaţi, sunt pe cale să ajungă de domeniul trecutului după ce Comisia Europeană a obligat Google să ia măsuri pentru protejarea utilizatorilor.

În urma unui proces pierdut de gigantul american, noi opţiuni vor fi adăugate platformei Android pentru confirmarea suplimentară a tranzacţiilor cerute în Play Store, tastând o parolă ori de câte ori este cazul. Spre comparaţie, până acum după tastarea parolei exista o fereastră de 30 minute în care puteau fi efectuate oricât de multe tranzacţii. Cei mai comozi din fire au în continuare opţiunea folosirii autorizării temporare, în limita a 30 minute, dar numai ca setare ce poate fi activată opţional.

Google adaugă opţiuni pentru blocarea aplicaţiilor care suprataxează utilizatorii

Pentru Google, problemele au apărut în urma unui proces declanşat de un cetăţean american originar din New York, în care a fost pusă la îndoială siguranţa sistemului de validare a achiziţiilor în aplicaţiile pentru Android. Pe marginea aceluiaşi subiect, Google şi Apple au discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene despre reformarea sistemului de aplicaţii şi jocuri freemium, distribuite gratuit dar promovate prin achiziţii ulterioare oferite în timpul utilizării, atingând modul în care pot fi autorizate plăţile. În răspuns, Google a anunţat pregătirea de noi funcţii care să ofere mai multe informaţii şi control utilizatorilor, cu scopul de a reduce şansele ca aceştia să autorizeze tranzacţii nedorite prin Google Play.

Suplimentar, Google a adăugat un indicator în Play Store ce semnalează dacă aplicaţia aleasă pentru instalare include sau nu funcţii pentru tranzacţii post-instalare.

În cazul Apple, sistemul de autorizare a tranzacţiilor în App Store a fost criticat pentru aplicarea superficială a opţiunilor pentru control parental, ce permite desfăşurarea oricâtor tranzacţii într-o fereastră de 15 minute după introducerea parolei pentru autorizare. Acţiunea în instanţă încheiată în luna ianuarie s-a soldat cu plata a 32.5 milioane dolari sub formă de compensaţii către 37000 utilizatori şi reformarea modului în care sistemul informează utilizatorii despre tranzacţiile care cer autorizare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult