Google aduce funcția Password Checkup și pe Android, asistând securizarea parolelor compromise

24.05.2022
Google aduce funcția Password Checkup și pe Android, asistând securizarea parolelor compromise

Adăugată mai întâi în browser-ul Chrome, ca o modalitate de re-securizare a parolelor documentate de Google ca fiind atribuite unor servicii compromise în atacuri informatice, funcția Password Checkup va fi disponibilă și pe Android.

Nu mereu mediatizate, incidentele de securitate în care atacarea unui serviciu online foarte popular duce la publicarea pe internet a milioane de parole vor fi anunţate atât din browserul Chrome, cât și direct pe dispozitivele cu Android ale persoanelor vizate, dacă oricare dintre conturile folosite de utilizator este potențial compromis.

Tot pentru îmbunătăţirea nivelului de securitate, Google va evidenţia conturile de utilizator rămase cu parole nesigure de fiecare dacă când accesezi pagina de login, îndemnând schimbarea cât mai rapidă a parolei folosite.

Conturile online pot găzdui numeroase informaţii despre utilizatorii acestora, cum ar fi obiceiurile de cheltuieli, date medicale, preferinţele de divertisment şi multe altele. De asemenea, anumite conturi pot conţine informaţii personale foarte valoroase pentru orice hacker, cum ar fi adresa de domiciliu şi numărul cardului bancar, deschizând opţiuni aproape nelimitate pentru fraudare.

Nu de puţine ori aceste date sunt furate în timpul atacurilor de tip phishing, victimele descoperind că au fost păcălite abia când rămân fără bani pe cardul bancar. Însă furtul parolei pentru un cont valoros, cum sunt cele înregistrate pe unele magazine online care permit salvarea cardului bancar, poate fi la fel de periculos.

Mesajul de alertare afişat în browserul Chrome în cazul parolelor potenţial compromise include un link pentru confruntarea parolei respective cu o bază de date în care sunt detaliate conturile de utilizator afectate. Pe android, procesul de schimbare a parolei va fi înlesnit și mai mult cu ajutorul Google Assistant, serviciul de asistență prin comandă vocală alertând cu privire la parolele nesigure. Din păcate, procedura exactă de schimbare a parolei diferă de la un site la altul, schimbarea parolei folosind comenzi volare fiind disponibilă doar pentru site-urile care suportă în mod expres integrare Assistant. Pentru restul, va fi necesară folosire interfeței web.

Pe lângă alertele legate de furtul parolelor, Google oferă utilizatorilor de Android și protecție împotriva atacurilor de tip phishing, browser-ul Chrome dispunând de tehnologii pentru detectarea și blocarea acestor amenințări.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult