Google ajustează modul în care sunt generate rezultatele Google Search

25.10.2019
Google ajustează modul în care sunt generate rezultatele Google Search

Motorul Google Search primeşte în cursul acestor zile unul dintre cele mai importante upgrade-uri din ultimii ani, luând forma unui nou motor de procesare a expresiilor folosite la căutare, bazat pe algoritmi de inteligenţă artificială.

În timp ce modul tradiţional de procesare a căutărilor se baza pe potrivirea rezultatelor cu cuvinte cheie introduse la căutare, noul sistem trece întreaga frază de căutare printr-un procesor de limbaj natural, cu scopul de a determina sensul întrebării puse de utilizator şi pune căutarea într-un context potrivit. Spre exemplu, la detectarea expresiei ”cumpără medicamentul de la farmacia”, Google Search va ajusta lista de rezultate returnate pentru a include pagini care includ cuvintele ”medicament” şi ”farmacia”.

Numită Bidirectional Encoder Representations From Transformers (BERT), noua metodă de procesare a rezultatelor foloseşte algoritmi machine-learning pentru a analiza întreg şirul de cuvinte introduse la căutare, nu doar cuvintele luate separat, încercând să determine intenţia utilizatorului faţă de găsirea unui anumit tip de informaţie. Spre exemplu, expresia ”poţi obţine medicamente pentru cineva farmacie” ar fi returnat după vechiul algoritm referinţe către un website unde este explicat la modul general procesul de obţinere a unei reţete. Folosind BART, Google poate determina că intenţia utilizatorului este să ridice din farmacie medicamente eliberate pe baza reţetei emisă pentru un membru al familiei.

Potrivit Google, aproximativ 10% dintre interogările Google Search vor beneficia de analiza contextuală a expresiilor de căutare, îmbunătăţind acurateţea rezultatelor returnate.

Deocamdată, vor beneficia de aceste îmbunătăţiri doar vorbitorii de limbă engleză din Statele Unite, alte regiuni şi limbi de circulaţie urmând să fie adăugate în timp.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult