Google ajută dezvoltatorii de Android lansând un nou SDK pentru aplicații cross-device

29.08.2022
Google ajută dezvoltatorii de Android lansând un nou SDK pentru aplicații cross-device

Google anunță o nouă versiune developer-preview a unui kit pentru dezvoltarea de software cross-device, permițând dezvoltatorilor de Android să creeze aplicații care pot funcționa pe mai multe tipuri de dispozitive. Deocamdată, este vorba tablete și telefoane cu Android, însă ar putea fi incluse și alte categorii, precum smartwatch-uri.

Google a pregătit deja terenul pentru un ecosistem Android în care utilizatorii pot comuta de la un dispozitiv la altul lansând Nearby Share, o funcție care permite transferuri de fișiere între portabile Chromebook și alte dispozitive cu Android. Noul SDK asigură că aplicația preferată va funcționa pe oricare dispozitiv folosit, permițând reluarea activității de unde ai rămas.

Noul SDK este de fapt un set complet de unelte pus la dispoziția creatorilor de aplicații  pentru Android, înlesnind dezvoltarea și testarea acestora pentru funcționarea corectă pe toate dispozitivele suportate. Spre exemplu, o aplicație astfel creată va putea folosi aceeași bază de cod pentru oricare dispozitiv, reducând foarte mult efortul cu întreținerea și aplicarea actualizărilor.

Potrivit Google, scopul este acela de a simplifica modul în care dezvoltatorii construiesc experiențe de utilizator pe o varietate de platforme, eliminând problemele legate de descoperirea dispozitivelor, autentificarea și protocoalele de conectare. SDK-ul se bazează pe Bluetooth, Wi-Fi și UWB pentru a gestiona conectivitatea cu mai multe dispozitive. De asemenea, cu acest kit este posibilă dezvoltarea de aplicații care să funcționeze și pe dispozitive de generație ceva mai veche, echipate cel puțin cu versiunea Android 8.

Într-un exemplu practic unde noul SDK și-ar arăta avantajele, vei putea închiria sau cumpăra un film de pe smartphone și folosi versiunea pentru Smart TV a aplicației respective pentru a-l viziona, respectiv, vice-versa.

Deocamdată, SDK-ul este compatibil doar cu telefoanele și tabletele Android, dar Google promite că va extinde experiența pe mai multe dispozitive la „suprafețe Android și sisteme de operare non-Android”, cum ar fi ceasurile, televizoarele și mașinile în viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult