Google anunță Bard, alternativa Chat GPT optimizată pentru a înlocui Google Search

07.02.2023
Google anunță Bard, alternativa Chat GPT optimizată pentru a înlocui Google Search

Chiar cu riscul de a stârni nenumărate controverse și furniza baza ideală pentru un proces colectiv cu despăgubiri de miliarde, Google anunță Bard, un serviciu similar Chat GPT care propune înlocuirea listelor Google Search cu rezultate bine argumentate, oferind utilizatorilor exact răspunsul dorit, folosind informații extrase de pe site-urile pe care nu mai au nevoie să le viziteze.

Dacă Chat GPT s-a concretizat ca un coșmar pentru cadrele didactice care însă sperau să descopere inițiativă și creativitate în tezele redactate de elevi, Google Bard ar putea însemna sfârșitul site-urilor web tradiționale, care-și măsoară succesul și veniturile realizate în afișările generate de vizitatori. În schimb, rolul de informare ar putea fi cedat unui AI atotștiutor, capabil să genereze răspunsuri coerente la practic orice întrebare adresată, folosind extrase centralizate de pe site-urile „periate” în mod permanent. În funcție de acuratețea și volumul de informație prezentat, vizitarea site-urilor citate ar putea deveni opțională, mai ales pentru căutările care vizează o anume informație ce poate fi extrasă și prezentată în mod succint.

”Bard poate fi o muză pentru creativitate și o rampă de lansare pentru curiozitate, ajutându-vă să explicați noile descoperiri (ex. telescopul spațial James Webb de la NASA) unui copil de 9 ani sau să aflați mai multe despre cei mai buni atacanți din fotbal în acest moment și apoi să aflați exerciții care să vă dezvolte abilitățile”, explică CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, într-o postare pe blog. Potrivit acestuia, compania ia măsuri pentru a asigura că răspunsurile lui Bard „întrunesc un standard ridicat pentru calitate, siguranță și temei în informațiile din lumea reală”.

Bard va fi disponibil publicului larg „în următoarele săptămâni”, precizează Google.

Anunțul Google evidențiază presiunea resimțită de companie din partea ChatGPT, serviciul creat de OpenAI și gigantul tehnologic Microsoft, care s-a grăbit să integreze ChatGPT în motorul său de căutare, Bing. Lansat în noiembrie, ChatGPT are peste 30 de milioane de utilizatori și primește aproximativ 5 milioane de vizite pe zi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult