Google are cea mai mare bază de date cu link-uri spre conţinut piratat

Google are cea mai mare bază de date cu link-uri spre conţinut piratat

Google construieşte cea mai mare bază de date din lume, cu link-uri spre materiale piratate.

Nu, Google nu plănuieşte să-şi creeze propriul portal de torrenţi. În schimb, baza de date este rezultată în urma indexării tuturor cererilor primite pentru blocarea link-urilor ce duc către donţinut piratat, de la afişarea în paginile cu rezultate Google Search.

Pentru a ne contura o idee despre amploarea acestei baze de date, trebuie ştiut că doar în ultima săptămână Google a trecut pe lista neagră alte 719.415 adrese URL, în urma cererilor primite de la companii şi persoane ce deţin materiale protejate prin drepturi de autor. În ultima perioadă, Google a trecut la publicarea online a tuturor cererilor primite pentru blocarea accesului la conţinut piratat, iar graficul rezultat indică o creştere abruptă a numărului de cereri. Mai exact, numărul de URL-uri blocate s-a dublat în ultimele două luni, iar faţă de luna ianuarie a acestui an a crescut de patru ori.

Din păcate deţinătorii de drept al materialelor protejate prin drepturi, aleg să-şi desfăşoare activităţile de depistare a conţinutului piratat folosind aplicaţii software automatizate, ce blochează ocazional şi accesul la conţinut legitim. Luăm drept exemplu o colecţie de trailere pentru filme de cinema, oferite în mod complet legal prin intermediul portalurilor IMDB şi Last.fm.

Un alt rezultat nedorit, ce pune la îndoială eficacitatea întregului proces, este modul în care Google indexează toate cererile primite, complet cu adresele URL incriminate, pe website-ul ChillingEffects. În mod voit sau nu, Google crează astfel cea mai mare bază de date din lume cu link-uri spre conţinut piratat, distribuit nu doar prin portalurile de tip BitTorrent, ci şi servere private, blog-uri şi o gamă variată de website-uri – toate accesibile dintr-un singur loc.

Deoarece toate cererile primite pentru blocarea de conţinut piratat sunt publicate online, adresele URL incriminate pot fi găsite prin Google. În acest mod se ajunge la o situaţie absurdă, în care deţinătorii de drept ai materialelor piratate (intenţionat sau prin uneltele software automatizate) ajung să solicite către Google blocarea propriilor cereri de blocare a materialelor piratate.

Microsoft şi numeroase alte companii au trimis deja astfel de cereri. Problema este că şi aceste cereri sunt în cele din urmă reclamate, deoarece conţin link-uri spre o pagină care postează link-uri spre materiale piratate. Astfel, efectul de tip cascadă umflă în mod artificial lista întocmită de Google, dar fără a rezolva problema iniţială a materialelor piratate distribuite pe internet.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult