Google confirmă suportul pentru internet 5G prin satelit, începând cu Android 14

02.09.2022
Google confirmă suportul pentru internet 5G prin satelit, începând cu Android 14

După ce SpaceX a anunțat că poate livra internet 5G direct din spațiu, Apple indicând că ar putea suporta această tehnologie pe viitoarele modele iPhone și Watch, acum este și rândul Google să ia atitudine, vicepreședintele Hiroshi Lockheimer confirmând că această tehnologie va fi suportată oficial începând cu versiunea Android 14.

Vestea vine după ce SpaceX și operatorul american de telefonie T-Mobile au anunțat cu ocazia unei conferințe de presă că vor oferi acoperire 5G oriunde este nevoie, inclusiv în largul oceanului.

Acoperirea 5G pentru smartphone va  fi asigurată cu ajutorul unor sateliți special dezvoltați pentru acest scop, primul astfel de echipament urmând să fie lansat pe orbită și adăugat constelației Starlink în prima jumătate a lunii septembrie 2022. Urmând perioadei inițială de testare, în care acoperirea va fi limitată la câteva regiuni de pe teritoriul SUA, SpaceX va extinde acoperirea după modelul Starlink, oricine deține un telefon compatibil 5G putând obține acoperire de telefonie mobilă și acces la internet mobil, de oriunde în lume și fără perspectiva cenzurii, comandând o cartelă SIM a unuia dintre operatorii de telefonie parteneri companiei lui Elon Musk. Practic, conectarea direct la sateliții SpaceX va fi gestionată pe telefon după modelul conexiunilor în roaming, permițând atât apeluri de voce către numărul de telefon respectiv, cât și acces la internet mobil.

Exceptând folosirea unei versiuni Android sau iOS suportată, singura cerință hardware este ca telefonul 5G să suporte în mod nativ banda n41 de comunicații 5G (parte din spectrul 2.5GHz).

Fiind vorba de conexiuni cu sateliți 5G aflați pe orbita Pământului, nu putem aștepta ca semnalul să pătrundă și la interiorul clădirilor, acoperirea astfel obținută cu ajutorul sateliților Starlink funcționân drept o soluție de rezervă, pentru eventualitatea în care conexiunea nu poate fi obținută cu relee de telefonie aflate la sol.

Fiind vorba de o soluție de ultimă instanță, faptul că viteza conexiunii la internet este plafonată la 2 -4 Mbps nu ar trebui să supere pe nimeni. Probabil că această limitare va fi treptat ridicată, pe măsură ce numărul de sateliți disponibil pentru conectare va crește. Elon Musk spune și că oricare satelit conectat poate prelua între 1000 și 2000 de apeluri telefonice simultan, împreună cu nenumărate mesaje SMS.

Vicepreședintele Lockheimer menționează că Google lucrează deja cu parteneri pentru a activa funcția de comunicare prin satelit pentru telefoane începând de anul viitor. Cu toate acestea, nu este clar dacă termenul de parteneri se referă la furnizori de servicii de conectivitate prin satelit precum SpaceX și OneWeb, sau la operatori de telefonie mobilă precum T-Mobile sau ambele.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult