Google, dat în judecată pentru înregistrarea locaţiei telefoanelor mobile fără acordul explicit al utilizatorilor

30.11.2018
Google, dat în judecată pentru înregistrarea locaţiei telefoanelor mobile fără acordul explicit al utilizatorilor

Mai întâi în la un tribunal european, iar curând şi în Statele Unite, Google este chemat să răspundă acuzaţiilor privind folosirea abuzivă a serviciului Location History, pentru a documenta pas cu pas fiecare mişcare a posesorilor de dispozitive cu sistem de operare Android.

Potrivit dovezilor depuse la dosar, în unele cazuri Google a continuat să primească date care permit localizarea utilizatorilor chiar şi după ce aceştia au dezactivat în mod explicit funcţia Location History. Dacă se confirmă, abuzurile comise constituie încălcări grave ale reglementărilor UE cu privire

la protecţia şi prelucrarea datelor personale, compania fiind pasibilă de amenzi usturătoare.

Potrivit explicaţiei evazive furnizate de companie, ”setarea Location History nu afectează alte servicii de localizare configurate pe dispozitiv, cum ar fi Google Location Services şi Find My Device”.

„Anumite date de localizare ar putea fi păstrate, ca parte a activităţii tale folosind alte servicii Google, cum ar fi Search şi Maps. Când opreşti funcţia Location History pentru contul tău Google, aceasta este oprită pentru toate dispozitivele asociate contului respectiv”.

Potrivit explicaţiei furnizate chiar pe site-ul Google, la dezactivarea manuală a funcţiei Location History „locurile vizitate nu mai sunt stocate”. Implicaţia acestei afirmaţii este că Google nu mai urmăreşte deloc locaţia utilizatorilor care au dezactivat funcţia Location History. În realitate, Google s-ar referi doar la faptul că datele de localizare nu mai sunt ataşate direct contului de utilizator, istoricul locaţiilor vizitate dispărând de la secţiunea Timeline.

În mod ironic, oprirea funcţiei Location History nu ar face decât să ascundă utilizatorilor datele de localizare pe care Google le înregistrează permanent, dând acestora un fals sentiment de siguranţă.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult