Google doreşte să reducă banda pentru streamingul de conţinut 4K la jumătate

01.09.2015
Google doreşte să reducă banda pentru streamingul de conţinut 4K la jumătate

Odată cu răspândirea conţinutului 4K pe internet, furnizorii de servicii de streaming s-au lovit de câteva probleme. Probabil cea mai importantă este necesitatea unei conexiuni foarte rapide la internet pe partea utilizatorului pentru a putea reda un flux video stabil într-o rezoluţie atât de mare. Întrucât Google deţine cel mai mare serviciu de streaming din lume, YouTube, compania încearcă să rezolve această problemă cu lansarea unui nou codec, care ar putea reduce traficul la jumătate.

Este vorba depre următoarea versiune a codecului său proprietar: VP10. YouTube deja foloseşte VP9 pentru a reduce la jumătate traficul necesar pentru redarea de conţinut Full HD în comparaţie cu H.264 şi doreşte să reducă aceste cerinţe din nou, graţie noii versiuni. Desigur, ceva de acest gen nu poate fi realizat peste noapte, Google aşteptând să aibă o versiune finală de VP10 abia la sfârşitul anului viitor. Odată ce codecul este finalizat şi implementat, apar însă alte probleme, din partea integratorilor hardware.

Majoritatea procesoarelor oferă suport pentru decodare a codecului mai puţin eficient H.264, care de altfel necesită şi o taxă pentru utilizare de 0,6 $ per dispozitiv compatibil vândut. Google doreşte să ofere VP10 asemeni lui VP9, gratuit. Producătorii de hardware pot integra astfel codecul direct în procesoare, oferind suport nativ pentru acesta, însă adopţia nu pare să fie atât de rapidă. Momentan doar cele mai recente generaţii ale procesoarelor Exynos de la Samsung integrează VP9, urmând ca producători precum MediaTek, STMicroelectronics, Sigma Designs, Nvidia şi Broadcom să lanseze produse compatibile. Suportul pentru VP9 este practic inexistent pe piaţa mobilă, ca mai rapidă adopţie fiind momentan pe televizoare inteligente.

Dispozitivele Microsoft şi Apple încă nu oferă suport pentru standardul VP şi probabil că nu vor oferi nici în viitor, când VP 10 va ajunge pe piaţă. Rămâne de văzut care va fi starea pieţei în momentul finalizării noului codec, însă scăderea bitrate-ului atât de mult fără a necesita o taxă pentru integrarea lui ar putea atrage mulţi clienţi interesaţi. Deja companiile caută alternative pentru noul H.265, întrucât costurile de implementare sunt prea mari, iar taxele sunt aplicate inclusiv către furnizorii de conţinut, ceea ce limitează disponibilitatea codecului. VP10 ar putea fi răspunsul la toate aceste probleme.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult