Google Drive permite acum setarea termenului de expirare pentru fișiere și înainte de folosirea opțiunii share

03.11.2022
Google Drive permite acum setarea termenului de expirare pentru fișiere și înainte de folosirea opțiunii share

Continuând îmbunătățirea serviciilor Google Drive, Google modifică sistemul de acordare a permisiunilor pentru fișierele distribuite cu ajutorul linkurilor, permițând setarea termenului de expirare înainte de a distribui efectiv fișierul. Totodată, acum poate fi setat și un termen limită pentru retragerea automată a permisiunilor de acces pentru colaboratorii cu drepturi de editare.

Google permitea de mult timp setarea unei date de expirare pentru fișierele distribuite cu ajutorul link-urilor sau în foldere, datele respective nemaiputând fi accesate. Problema era că funcționalitatea era disponibilă doar după distribuirea inițială a fișierelor, complicând foarte mult administrarea drepturilor de acces în companiile și organizațiile cu un număr mare de colaboratori, al căror acces trebuie limitat doar la anumite colecții de fișiere sau intervale de timp.

Simplificând acest proces, Google Drive va avea un meniu dedicat pentru setarea drepturilor de acces și eventuale termene de expirare, integrat chiar în meniul de editare arătat la folosirea opțiunii Share.

Suplimentar, datele de expirare a fișierelor respective vor putea fi setate și pentru colaboratorii cu drepturi de editare, nu doar pentru cei care le pot vizualiza s-au lăsa comentarii. Funcția este în special utilă în cadrul companiilor sau organizațiilor care apelează la colaboratori externi, permițând evitarea situațiilor în care cei din urma rămân cu acces la fișiere sensibile mult timp după încheierea perioadei contractuale.

Noua funcționalitate este disponibilă chiar din această săptămână pentru clienții Google Workspace Business Standard, Business Plus, Enterprise Essentials, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Education Plus, Education Standard și organizații nonprofit. Utilizatorii care au un cont Google Workspace Essentials, Business Starter, Education Fundamentals, Teaching and Learning Upgrade și Frontline nu vor primi aceste îmbunătățiri. De asemenea, clienții vechi G Suite Basic și Business, precum și utilizatorii cu conturi Google personale, ramân deocamdată cu versiunea mai simplă a meniului Share.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult