Google îmbunătățește serviciul Find My Device, folosind dispozitivele altor utilizatori pentru localizare

18.06.2021
Google îmbunătățește serviciul Find My Device, folosind dispozitivele altor utilizatori pentru localizare

La fel ca Apple, Google va folosi uriașa bază de utilizatori Android pentru a extinde propriul serviciu Find My Device, facilitând localizarea tuturor dispozitivelor rătăcite.

În timp ce Apple a reușit să pară mai inovator introducând în premieră această caracteristică, adevărul este că tehnologia era (și rămâne în continuare) prea intrusivă pentru gusturile multora. Iar ideea că o companie poate transforma telefonul tău personal în tracker pentru localizarea altor dispozitive aflate, teoretic, offline,  reprezintă în sine un motiv de îngrijorare. Mai ales după ce realizezi că activitatea de urmărire poate fi foarte ușor folosită și în alte scopuri mai puțin legitime, cum ar fi localizarea unei persoane care încearcă în mod expres să-și ascundă urmele, evitând să folosească telefonul mobil. Astfel, rămâne doar să ne bazăm pe buna credință a marilor giganți tehnologici.

Deși capacitatea de a localiza trackere dedicate, folosind dispozitivele altor persoane din apropiere, a fost folosită mult timp de cei de la Tile, Apple AirTags și rețeaua modernizată Find My au atras mult mai multă atenție, iar asta din pricina faptului că dispozitivele folosite pentru urmărire nu sunt accesorii concepute special pentru acest scop. Sunt dispozitive smartphone pe care oricine le are în buzunar și mult mai numeroase.

După ce Apple a spart mai întâi „gheața” fără a întâmpina prea multă opoziție, Google preia ștafeta transformând fiecare dispozitiv Android într-un releu pentru localizarea altor gadgeturi bazate pe Android, cum ar fi telefonul tău pierdut, chiar dacă acesta fost între timp resetat și adus la setările de fabrică.

Până acum, recuperarea unui smartphone cu Android rătăcit funcționa doar atât timp cât acesta rămânea în starea de funcționare și conectat la contul tău Google. În mod uzual, cineva care fură sau găsește un telefon Android și nu are intenția de a-l returna proprietarului de drept, se ocupă mai întâi de „formatarea” acestuia, operațiunea putând fi inițiată rapid folosind meniul de service accesat imediat după pornirea dispozitivului.

În viitor, orice dispozitiv cu Android va putea fi „recuperat” cu ajutorul Find My Device, cu sau fără voia deținătorului acestuia. Între timp, măsura pregătită de Google deschide opțiuni pentru lansarea unei rețele proprii de trackere, care să funcționeze deasupra „infrastructurii” constituite de telefoanele cu sistem Android aflate deja în circulație.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult