Google închide goo.gl şi propune o alternativă mai „prietenoasă” cu platformele mobile

02.04.2018
Google închide goo.gl şi propune o alternativă mai „prietenoasă” cu platformele mobile

Google nu se fereşte niciodată să închidă servicii care sunt depăşite din punct de vedere tehnologic sau care nu se bucură de succesul dorit. goo.gl oferea celor care aveau nevoie de link-uri scurte sau de o metodă alternativă de monitorizare a click-urilor o soluţie simplă şi eficientă, însă aceasta va mai fi disponibilă doar până anul viitor. Compania a anunţat că goo.gl se închide pe 30 martie 2019, urmând să fie înlocuit cu Firebase Dynamic Links, o tehnologie mai modernă, utilă în special dezvoltatorilor software şi integrată în modul de operare al platformelor mobile.

goo.gl urmează să fie dezactivat pentru cei care foloseau serviciul fără un cont Google autentificat, cât şi pentru utilizatorii noi începând cu data de 13 aprilie. Cei care foloseau serviciul înainte de această dată sau care aveau deja un cont Google activ mai vechi, vor putea în continuare să folosească goo.gl până la data de 30 martie 2019, fără limitări. Desigur, cei care au nevoie de datele pe care le-au înregistrat în goo.gl vor avea posibilitatea să îşi descarce întregul profil până la data închiderii.

Firebase Dynamic Links este noua tehnologie pe care Google o va folosi pentru a oferi link-uri. Aceasta beneficiază de avantajul compatibilităţii cu aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android, un link din browser putând duce utilizatorul în aplicaţie într-o anumită secţiune automat, fără să fie nevoie de navigare manuală prin meniuri. Din păcate pentru utilizatorii de goo.gl, datele din profilul actual nu sunt compatibile cu Firebase, deci cele două servicii nu vor beneficia de continuitate.

Având în vedere că Google devine un motor de căutare „mobile first”, optimizările pentru mobil fiind în ultima perioadă foarte importante pentru SEO, nu este de mirare că servicii folosite în principal pe desktop sunt eliminate şi înlocuite cu alternative mai „prietenoase” cu platformele mobile.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult