Google introduce un nou ecran de login pentru serviciul Gmail, sugerând posibilitatea unui viitor fără parole

14.05.2015
Google introduce un nou ecran de login pentru serviciul Gmail, sugerând posibilitatea unui viitor fără parole

Google a introdus o nouă variantă a meniului de autentificare pentru conturi Gmail, puţin diferită de cea folosită anterior şi nu neapărat pe placul utilizatorilor.

Astfel, dacă în vechiul ecran de login puteam introduce numele de utilizator şi parola pe aceeaşi pagină, de acum procesul va fi unul în doi paşi. În noua variantă, tastăm mai întâi adresa de email după care apăsăm butonul Next, parola putând fi introdusă abia în pagina următoare. Pe lângă faptul că este mai puţin comodă, noua metodă este criticată de utilizatori şi pentru faptul că împiedică autentificarea folosind aplicaţii de tip password manager.

Google introduce un nou ecran de login pentru serviciul Gmail, sugerând posibilitatea unui viitor fără parole

Însă potrivit reprezentanţilor Google, schimbarea făcută este necesară pentru a face loc unor ˝sisteme de autentificare viitoare, complementare sistemului clasic cu parolă˝. Chiar şi fără alte indicii privind natura acestor sisteme, putem presupune că avem de-a face cu metode de autentificare în doi paşi, posibil implementate prin hardware cu ajutorul unui dongle extern, sau o variantă pentru web browser a funcţiei ˝Smart Lock˝, cea din urmă permiţând utilizatorilor de telefoane cu Android să păstreze dispozitivul deblocat atât timp cât este detectată prezenţa unui accesoriu bluetooth agreat, dacă este folosită funcţia de recunoaştere facială, respectiv telefonul se află în mâna sau buzunarul proprietarului.

Chiar dacă Google nu dezvăluie care este metoda de autentificare pregătită, mesajul transmis este că formula tradiţională cu nume şi parolă de utilizator nu mai oferă protecţie suficientă în contextual actual şi este nevoie de o alternativă mai bună.

Pe lângă suport pentru noi tehnologii de autentificare, Google descrie ecranul de login în doi păşi ca oferind o ˝experienţă mai bună˝ utilizatorilor SAML SSO – studenţi şi utilizatori din mediul de afaceri care se autentifică cu altă identitate decât cea furnizată de Google. Astfel, noul ecran de login va ˝reduce confuzia˝ în rândul celor care folosesc mai multe conturi Google.

Deşi neplăcută pentru o parte dintre utilizatorii obişnuiţi cu vechea metodă de autentificare, schimbarea făcută nu este una neaşteptată, o măsură similară fiind luată pentru platforma Android încă de anul trecut.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult