Google permite înlăturarea la cerere a link-urilor Google Search care vizează datele tale personale

30.04.2022
Google permite înlăturarea la cerere a link-urilor Google Search care vizează datele tale personale

Obligat de legislația europeană, Google permite de acum utilizatorilor să solicite excluderea din listele Google Search a oricăror referințe către datele personale, cum ar fi adresa de domiciliu, adresele email și numerele de telefon deținute. Măsura vizează inclusiv link-urile care duc către pagini unde sunt găzduite astfel de informaţii personale.

Noile reguli trasate de Google au menirea de a împiedica folosirea cu rea intenție a datelor personale, indiferent dacă acestea au fost publicate accidental sau intenționat, în urma unui atac informatic.

Este bine cunoscut faptul că infractorii cibernetici caută în mod activ să obțină și valorifice date personale, fie prin înșelătorii și atacuri informatice îndreptate direct către victimă, sau prin folosirea identității cu scopul facilitării altor fraude și infracțiuni.

Deși, și până acum puteai solicita direct către Google blocarea datelor personale făcute publice în spațiul online, opțiunile disponibile erau limitate la referințele către actul de identitate, imagini care conțin semnătura ta olografă, documente legate de istoricul tău medical, datele conturilor bancare și ale cardurilor de credit. De acum, poți depune solicitări pentru îndepărtarea oricăror date personale despre care poți demonstra că îți aparțin, inclusiv datele de login publicate pe internet în urma breșelor de securitate.

Tot ce trebuie să faci este să accesezi pagina Google pentru suport tehnic, unde vei lăsa link-urile către datele tale personal identificabile (până la 1000 de link-uri pot fi incluse într-o singură solicitare). După ce un angajat Google verifică și aprobă solicitarea ta, link-urile specificate vor fi ascunde din toate listele cu rezultate la căutări. Important de știut, solicitarea nu implică și eliminarea acestor date de pe site-urile terțe care le găzduiesc.

Internetul evoluează mereu – cu informații care apar în locuri neașteptate și sunt folosite în moduri noi – așa că politicile și protecțiile noastre trebuie să evolueze și ele.”

Pentru a evita tentativele de abuzare a acestui serviciu, Google precizează că își rezervă dreptul de a respinge anumite solicitări pentru îndepărtarea de link-uri care vizează conținut de interes public, sau dacă sunt prezente și informații despre alte persoane.

Când primim solicitări de eliminare, vom evalua tot conținutul de pe pagina web pentru a ne asigura că nu limităm disponibilitatea altor informații care sunt utile în general, de exemplu în articolele de știri”, a spus compania. „Vom evalua, de asemenea, dacă conținutul apare ca parte a evidenței publice pe site-urile surselor guvernamentale sau oficiale. În astfel de cazuri, nu vom face eliminări.”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult