Google pregătește o versiune Airplane Mode care nu te lasă fără acces la internet (VIDEO)

11.07.2023

Introdusă pe vremea când reglementările privind folosirea telefoanelor mobile la bordul avioanelor de pasageri erau mult mai stricte funcția Airplane Mode a rămas ca o opțiune mai degrabă excesivă pentru conformarea cu cerințele privind folosirea echipamentelor de comunicații wireless în timpul zborurilor.

Majoritatea operatorilor de zboruri civile au înțeles de ceva timp că nu toate dispozitivele capabile de conectivitate wireless sunt automat periculoase pentru siguranța zborurilor, anumite tehnologii low-power precum Bluetooth și WiFi fiind demult demonstrate a fi complet inofensive în ce privește producerea de interferențe care să afecteze echipamentele de zbor esențiale. Problema este cum instruiești pasagerii de rând să dezactiveze de fiecare dată conexiunea la rețeaua de telefonie mobilă, exceptând conexiunea cu serviciul WiFi oferit la bordul avionului.

Google vine cu o soluție la această problemă, numită Connected Flight Mode. În esență, o versiune Airplane Mode care se va activa automat atunci când senzorii telefonului indică începerea unui zbor de pasageri. Vor fi luați în considerare parametri multiplii, de la locația de plecare aflată în proximitatea unui aeroport, scăderea presiunii aerului și viteza de deplasare peste limitele unui autoturism convențional. Ar putea fi luate în considerare și anumite sunete preluate de microfonul telefonului, cum ar fi un ton special emis la începerea fiecărui zbor prin sistemul audio cu care sunt echipate majoritatea avioanelor de pasageri. Lista poate continua cu detectarea unei rețele WiFi de la bordul avionului, activitatea chek-in la îmbarcare și dispariția/fluctuațiile rapide în semnalul rețelelor de comunicații mobile.

Descrisă într-o aplicație pentru brevet, Connected Flight Mode ar putea înlocui Airplane Mode, însă nu imediat. Cel mai probabil, cele două funcții vor coexista o lungă perioadă de timp, cea din urmă rămânând ca și „alternativă nucleară” pentru deconectarea completă a telefonului de la orice canale de comunicații radio.

Citește și Știrile Go4it: Revolut, exploatat de escroci. Aplicația Strava, fatală pentru un comandant rus. Jocurile video clasice dispar

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult