Google şi Facebook vor lăsa fără sursă de finanţare site-urile cunoscute pentru distribuirea de informaţii false

15.11.2016
Google şi Facebook vor lăsa fără sursă de finanţare site-urile cunoscute pentru distribuirea de informaţii false

Site-urile care recurg la răspândirea de informaţii false despre teme de larg interes, cu scopul de a atrage vizitatori şi umfla astfel cifrele de afişări pentru reclamele distribuite prin platforma AdSense, vor rămâne fără finanţare.  

Sursă principală de informare pentru milioane de utilizatori, platforma Google Search a devenit complice fără voie în răspândirea de informaţii false, publicate de website-uri mai mult sau mai puţin cunoscute. Cel mai recent exemplu sunt rezultatele alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, promovate în fruntea listei cu rezultate Google Search şi demonstrate ulterior ca fiind parţial false.

Modificările prevăzute în termenii de utilizare ai platformei AdSense descriu „reprezentarea greşită, ascunderea sau denaturarea informaţiilor” ca fiind abuzuri. Potrivit informaţiilor obţinute de publicaţia Wall Street Journal, Google va penaliza în viitor aceste practici oprind plăţile pentru reclame AdSense.

Urmând exemplul Google, Facebook a anunţat că va opri accesul la promovarea prin reclame pentru toate site-urile încadrate la una din categoriile „dezinformare, ilegale sau înşelătoare”.

Deloc surprinzătoare, măsura vine după ce CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost acuzat că a manipulat rezultatele alegerilor din Statele Unite permiţând propagarea de ştiri şi informaţii false despre acest subiect. Zuckerberg a negat însă cu fermitate acuzaţiile primite, afirmând că 99%  din conţinutul vizibil pe Facebook este autentic. Cu toate acestea, potrivit informaţiilor obţinute de Gizmodo compania a ales să ignore cu bună ştiinţă problema site-urilor care răspândesc informaţii false, chiar dacă la momentul respectiv era disponibilă o unealtă care ar fi putut opri aceste practici.  Potrivit acuzaţiilor aduse, oficialii Facebook au decis să nu intervină deoarece măsura ar fi oprit de la afişarea în News Feed şi majoritatea surselor de informaţii agreate de companie. Desigur, reprezentanţii companiei au negat şi aceste acuzaţii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult