Google Squared – nostim da, util mai puţin

Google Squared - nostim da, util mai puţin

Google a lansat o nouă facilitate pentru atotştiutorul şi atotcuprinzătorul său motor de căutare. Se numeşte Google Squared şi are la bază o idee destul de bună. Din păcate, rezultatele nu sunt la aceeaşi înălţime.

Tabele şi comparaţii

Ideea care stă la baza lui Google Squared este simplă. Să presupunem că vrei să faci o cercetare pe un anumit subiect. De exemplu, vrei să te documentezi în legătură cu speciile de peşti. În locul unei pagini normale cu rezultate, Google Squared returnează un tabel. În acest exemplu tabelul conţine speciile de peşti cunoscute de Google.

Ca orice tabel, Google Squared conţine mai multe rânduri şi coloane. În exemplul dat, speciile de peşti sunt ordonate pe verticală, în timp ce capul de tabel conţine diverse criterii specifice: numele speciei, imagine, descriere etc.

Google Squared

În acest fel, Google Squared speră să fie de folos utilizatorilor care au nevoie să se documenteze şi să compare diverse elemente care fac parte din aceeaşi categorie.

Opţiuni personale

Google Squared oferă şi un anumit grad de personalizare al aşa-numitelor Square-uri. Utilizatorul poate adăuga mai multe elemente, de exemplu. Să presupunem că ai realizat o căutare şi ţi-ai dat seama că din listă lipseşte un element. Îl poţi adăuga foarte simplu folosind căsuţa Add items – plasată în stânga jos.

De asemenea, se pot adăuga sau şterge criterii. Revenind la exemplu cu speciile de peşti, se poate adăuga o coloană cu criteriul "family" care arată din ce familie fac parte speciile respective.

Se poate chiar crea un Square nou, de la 0. În acest caz, utilizatorul va adăuga propriile elemente şi criterii.

Google Squared

În fine, poţi salva Square-urile, cu condiţia să fii logat. Această funcţie este utilă în cazul în care ai configurat un Square plecând de la cel oferit iniţial de Google. În acest fel, salvările tale vor fi accesibile şi data viitoare când vei dori să consulţi informaţiile respective.

Între util şi ilar

Ideea care stă la baza lui Google Squared este bună. Dacă ar funcţiona şi foarte bine s-ar dovedi un instrument deosebit de util. Din păcate, Google Squared lasă mult de dorit din punctul de vedere al relevanţei rezultatelor.

Google Squared

Câteva exemple comice cu Google Squared:

  • la o căutare după "WWII tanks" (tancuri din al doilea război mondial) returnează câteva tancuri şi câteva maşini, printre care Toyota Camry şi Lamborghini Murciélago
  • la o căutare după "im clients" (clienţi de Instant Messanging), imaginea programului Miranda este o domnişoară care are de lucru cu sutienul
  • din rezultatele unei căutări după "important people" nu lipsesc Bob Dylan şi Google.

Sunt şi cazuri în care Google Squared funcţionează destul de bine. Oricum, ţinând cont că este proaspăt lansat, putem spera că va deveni mai relevant pe viitor.

Google Squared

Urmărește Go4IT.ro pe Google News