Google susţine planul UE pentru interzicerea temporară a folosirii tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public

21.01.2020
Google susţine planul UE pentru interzicerea temporară a folosirii tehnologiilor de recunoaştere facială în spaţiul public

În mod surprinzător, Google aprobă propunerea oficialilor europeni pentru interzicerea temporară a sistemelor de recunoaştere facială în spaţiul public, pe motiv că este nevoie de mai mult timp pentru stabilirea unor reguli clare care să prevină abuzarea acestor tehnologii. Însă poziţionarea CEO-ului Sundar Pichai nu este unanim acceptată la nivelul industriei, şeful Microsoft Brad Smith considerând măsura prea brutală şi de natură să limiteze progresul tehnologic.

„Sunt foarte reticent în a spune să oprim oamenii să folosească tehnologia într-un mod care să reunească familiile atunci când le poate ajuta să o facă”, a spus Smith. Şeful Microsoft este de părere că este important să se identifice mai întâi problemele folosirii sistemelor de recunoaştere facială şi abia apoi stabilite reguli care să asigure că tehnologia nu va fi utilizată pentru supravegherea în masă .

Comparat cu autorităţile din Statele Unite, Comisia Europeană a ales o abordare mai dură cu privire la folosirea tehnologiilor de inteligenţa artificială (AI), cu accent pe consolidarea reglementărilor existente cu privire la confidenţialitate şi drepturile de acces la datele colectate. Strategia prevede şi impunerea unui moratoriu cu durată de până la cinci ani privind utilizarea tehnologiei de recunoaştere facială în spaţii publice, lăsând mai mult timp legiuitorilor europeni să implementeze o strategie concretă pentru prevenirea abuzurilor. Pichai a cerut autorităţilor de reglementare să adopte o „abordare proporţională” la elaborarea regulilor, cu câteva zile înainte ca Comisia Europeană să publice propuneri cu privire la acest aspect.

Potrivit CEO-ului Alphabet, autorităţile UE ar trebui să aplici un set diferit de reguli pentru fiecare sector al industriei, dând ca exemplu dispozitivele medicale şi autovehicule prevăzute cu funcţie de conducere autonomă. Acesta a mai spus şi că guvernele ar trebui cadă de acord pentru stabilirea unui set de valori şi reguli de bază, aplicabile pe întreg teritoriul UE.  

Un domeniu sensibil care necesită stabilirea unor reguli clare este cel al aşa-numitele „deepfakes” – clipuri video sau audio care au fost manipulate folosind AI. Pichai a spus că Google va asista dezvoltarea de instrumente mai bune pentru detectarea de falsuri deepfake şi eventuala blocare a acestora.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult