Google trimite SMS-uri de pe telefoanele Android fără ştirea utilizatorilor

13.12.2019
Google trimite SMS-uri de pe telefoanele Android fără ştirea utilizatorilor

Potrivit descoperirilor făcute utilizatori din Statele Unite, India, dar şi alte câteva ţări europene, telefoanele cu Android trimit SMS-uri automate către numere de telefon folosite de Google, această practică continuând deja de mai multe luni.

Pe baza capturilor de ecran furnizate utilizatori, mesajele trimise conţin link-uri presucrtate şi un cod generat în mod aleatoriu, precum şi descrierea „Google verifică din nou numărul de telefon al acestui dispozitiv.”

Vestea bună este că mesajele suspecte nu sunt rezultatul vreunui atac informatic asupra dispozitivului. Contactaţi pentru clarificări, reprezentanţii Google precizează că din motive de securitate desfăşoară re-verificări periodice ale numerelor de telefon asociate conturilor Google, stabilind dacă acestea mai sunt de actualitate.

Google nu explică exact de ce verifică din nou numărul de telefon adăugat la configurarea iniţială a contului de utilizator, însă măsura ar putea avea legătură cu sistemul de autentificare în doi paşi, folosit pentru dublarea parolei memorate de utilizator. Spre exemplu, funcţii precum recuperarea contului de utilizator în cazul pierderii sau uitării parolei depind de introducerea unui cod de confirmare recepţionat prin SMS pe un număr de telefon încă folosit de utilizator. De asemenea, dacă telefonul mobil este pierdut sau cartela abandonată de utilizator ajunge în posesia unui apropiat, altul decât deţinătorul de drept al contului Google, persoana respectivă poate folosi numărul de telefon pentru a obţine acces la date sensibile, cum ar fi schimburile de mesaje prin aplicaţia Messages, lista de apeluri video, lista deplasărilor şi traseele exacte păstrate în Google Timeline, contul Google Photos, Gmail, istoricul din browserul web şi alte conturi setate pentru autentificare rapidă (ex contul de Facebook şi Instagram).

În ciuda importanţei revalidării numărului de telefon, Google a ales să nu informeze utilizatorii despre operaţiunea desfăşurată, stârnind controverse privind eventuale intenţii ascunse ale companiei.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult