Google va dezactiva o funcţie care permite operatorilor de telefonie mobilă să afle locaţia utilizatorilor de Android

19.08.2019
Google va dezactiva o funcţie care permite operatorilor de telefonie mobilă să afle locaţia utilizatorilor de Android

Deşi scopul declarat este de a ajuta operatorii de telefonie mobilă să îmbunătăţească acoperirea reţelei, funcţia Mobile Network Insights este percepută drept o intruziune în intimitatea utilizatorilor, datele colectate şi transmise în mod automat putând fi folosite şi în alte scopuri.

Mobile Network Insights este folosit de reţelele de telefonie mobilă pentru a a genera o hartă cu puterea semnalului şi viteza conexiunii de date, datele ce includ şi locaţia telefonului mobil fiind anonimizate şi transmise doar prin acordul expres al utilizatorilor.

Aparent, datele colectate prin funcţia introdusă de Google în luna martie 2017 sunt valoroase pentru companiile telecom, numărul foarte mare de telefoane cu Android aflate în circulaţie ajutând construirea unei hărţi foarte precisă, reflectând calitatea serviciilor oferite în diferite zone acoperite de reţea.

Deşi Google nu a dat un motiv concret pentru dezactivarea acestei funcţii, la mijloc ar putea fi presiuni din partea autorităţilor, datele colectate putând intra sub incidenţa legilor GDPR. Cert este că şi fără Network Insights, operatorii telecom pot apela la alte mijloace pentru obţinerea informaţiilor dorite despre reţea, un serviciu similar fiind oferit şi de Facebook, numit Actionable Insights.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult