Google va modifica sistemul Play Protect pentru retragerea automată a permisiunilor Android

09.04.2022
Google va modifica sistemul Play Protect pentru retragerea automată a permisiunilor Android

Google actualizează sistemul Play Protect pentru a permite retragerea automată a permisiunilor acordate către aplicațiile de Android rămase neutilizate pentru o perioadă mai mare de timp.

Statisticile arată că în medie 25% dintre aplicațiile instalate pe smartphone sau tabletă sunt folosite o singură dată, după care sunt fie dezinstalate, sau pur și simplu abandonate. Problema este că, deși rămase nefolosite, aplicațiile instalate pot avea componente care să ruleze în fundal fără știrea utilizatorilor, colectând și transmițând date potențial sensibile. Iar dacă aplicația respectivă a solicitat și obținut permisiuni extinse asupra dispozitivului, deja putem vorbi despre riscuri de securitate majore. Nu de puține ori se întâmplă ca dezvoltatorii de aplicații rău intenționați să amâne pentru mult timp declanșarea anumitor funcții sau module care ar alerta sistemele automate de verificare din magazinele oficiale de aplicații, așteptând adunarea unui număr suficient de mare de instalări pentru a trece la fapte. O măsură simplu de pus în practică, precum retragerea automată a permisiunilor acordate către aplicațiile rămase nefolosite peste un anumit număr de zile, poate zădărnici aceste practici fără a incomoda folosirea normală a dispozitivelor.

Google intenționează să pună acest plan în aplicare cu ajutorul unei actualizări Play Protect, funcția Android responsabilă cu gestionarea permisiunilor acordate pentru aplicațiile instalate asigurând că acestea pot fi retrase în mod automat, dacă tiparul de folosire a dispozitivului sugerează că acestea nu mai sunt necesare.

Google a introdus încă de la versiunea Android 11 suport pentru retragerea automată a permisiunilor cu risc de securitate major, precum accesarea camerei foto și a microfonului.

Pentru a nu strica funcționarea aplicațiilor care au nevoie în mod continuu de permisiunile acordate, Google a permite dezvoltatorilor să-și marcheze aplicațiile pentru a fi exceptate de funcția auto-curățare a sistemului Play Protect. Solicitările pentru acordarea acestor excepții vor fi procesate de Google în mod separat, ținând cont de reputația aplicației și a dezvoltatorului respectiv.

Utilizatorii care doresc să vadă care dintre aplicațiile lor vor avea permisiunile revocate trebuie doar să viziteze secțiunea Play Protect, accesibilă prin atingerea pozei de profil afișată în aplicația Play Store (colțul dreapta-sus).  Aplicațiile programate pentru retragerea permisiunii vor apărea în lista „Removing permissions for unused apps”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult