Google va plăti presa pentru afișarea știrilor în rezultate în Franța

21.01.2021
Google va plăti presa pentru afișarea știrilor în rezultate în Franța

În urma presiunilor din partea autorităților din Franța, Google va plăti pentru a putea afișa alături de titluri și mici părți ale știrilor care apar în căutări din partea publicațiilor franceze. Negocierile au început de anul trecut din luna noiembrie, când câteva dintre site-urile importante de știri din Franța au anunțat că au încheiat deja înțelegeri cu compania americană. Acum însă, mai multe site-uri vor primi bani în urma afișării conținutului pe Google.

Google a ajuns la un acord cu alianța presei din Franța pentru a plati pentru conținutul afișat

Alliance de la presse d’information générale, sau APIG, a negociat cu Google pentru ca membrii săi să fie remunerați pentru conținutul de pe Google afișat. De altfel, când aceste discuții au început, Google nu dorea să plătească, sugerând că afișările din căutări oricum aduc utilizatori pe aceste site-uri. Totuși, legea adoptată de autoritățile franceze protejează mai bine drepturile de autor asupra conținutului publicat de presă.

Se pare că Google a ajuns la o înțelegere cu APIG și va plăti pentru conținut în funcție de tipul său, dacă este de interes general, sau dacă este de tip politic. De asemenea, plata va fi în funcție de numărul de știri afișate pe zi și de numărul de utilizatori pe care căutările din Google îi aduc pe site-uri. Desigur, sumele exacte sunt secrete și foarte probabil că variază de la o publicație la alta, întrucât au fost realizate negocieri cu fiecare în parte.

Totuși, sub această înțelegere, publicațiile vor avea ocazia să publice articole direct în Google News Showcase, putând afișa acolo conținutul complet sau parțial, cât și structura informația diferit decât pe site, precum în liste cu bulletpoints.

Anunțul a fost făcut atât de către APIG, cât și de către Google, pe blogul său oficial în limba franceză.

sursa: Google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult