Hoţii de telefoane mobile aprobă: jumătate dintre utilizatori nu îşi protejează dispozitivele cu parole

29.06.2018
Hoţii de telefoane mobile aprobă: jumătate dintre utilizatori nu îşi protejează dispozitivele cu parole

Simpla setare a unei parole îi poate feri de multe probleme pe utilizatorii de dispozitive mobile, începând cu vizionarea şi folosirea în scop rău intenţionat a albumelor private cu poze, până la furtul datelor personale şi efectuarea de tranzacţii neautorizate cu telefonul mobil.

Având în vedere că jumătate (52%) dintre utilizatori nu îşi protejează cu parole dispozitivele mobile şi numai 22% folosesc soluţii anti-furt, hoţii de buzunar care pun mâna pe un smartphone ar putea să aibă un noroc nesperat. Aceasta este una dintre cele mai recente probleme ridicate de compania Kaspersky Lab, care a descoperit că oamenii îşi lasă dispozitivele – cu o cantitate din ce în ce mai mare de date valoroase – la îndemâna oricui.

Numeroşi utilizatori accesează Internetul şi fac diverse alte activităţi de pe dispozitivele mobile, astfel încât pierderea unui dispozitiv din cauza unei infracţiuni este probabil un eveniment mai supărător ca oricând. De exemplu, 68% dintre indivizi spun că accesează cu regularitate Internetul de pe un smartphone (de la 60%, în 2016), iar 34% dintre ei folosesc o tabletă în acelaşi scop.

Prin urmare, pe aceste dispozitive sunt păstrate şi de pe ele sunt trimise mai multe tipuri de date importante. De exemplu, peste o treime (35%) dintre persoane folosesc smartphone-ul pentru online banking, ceea ce, evident, înseamnă acces la informaţii financiare valoroase. În plus, 57% dintre respondenţi îşi folosesc în mod constant smartphone-ul ca să-şi acceseze e-mail-ul personal, iar 55% spun că îl folosesc pentru activităţi de social media, ambele implicând, de asemenea, mari cantităţi de date sensibile.

Faptul că au foarte multe date importante pe dispozitivele mobile nu îi face neapărat pe oameni mai conştienţi şi mai grijulii – mai puţin de jumătate (48%) le protejează cu parole şi numai 14% dintre ei îşi criptează fişierele şi folder-ele pentru a împiedica accesul neautorizat. Deci, dacă aceste dispozitive ajung pe mâini nepotrivite, toate datele – de la conturi personale, la fotografii, mesaje şi chiar date financiare – ar putea deveni accesibile altor persoane.

Chiar şi pierderea unor dispozitive care sunt protejate cu parole ar putea avea consecinţe serioase. De exemplu, 41% dintre utilizatori fac backup datelor şi numai 22% folosesc funcţiile anti-furt de pe dispozitivele lor mobile, ceea ce înseamnă că este foarte posibil ca foştii proprietari ai acestor dispozitive să rămână fără acces la informaţiile şi conturile lor personale.

Kaspersky Lab recomandă folosirea unor soluţii de securitate special create pentru a ajuta utilizatorii să îşi protejeze dispozitivele mobile. De exemplu, Kaspersky Internet Security for Android trimite recomandări utilizatorilor de a-şi seta o parolă pentru a-şi proteja dispozitivele împotriva ameninţărilor online şi offline – malware sau ochii curioşi ai străinilor. O soluţie avansată este şi Kaspersky Security Cloud, un serviciu care se adaptează automat la comportamentele utilizatorului pentru a oferi o protecţie solidă.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult