Huawei AppGallery permite instalarea gratuită a aplicațiilor premium, din pricina unui bug

19.05.2022
Huawei AppGallery permite instalarea gratuită a aplicațiilor premium, din pricina unui bug

AppGallery, alternativa Huawei la Google PlayStore, îți permite să instalezi aplicații premium fără să plătești, aparent, din cauza unui bug.

Urmând interzicerea accesului la furnizorii americani de tehnologii, Huawei a pierdut accesul nu doar la provizii esențiale de componente hardware, dar și serviciile furnizate de partenerii americani, esențiale pentru a livra produse vandabile în piețele non-asiatice. Printre acestea se numără și Google Play Services, Pe lângă aplicații indispensabile utilizatorilor de Android, Huawei a pierdut accesul și la Google Play Store, fiind nevoit să vină cu o alternativă proprie și să o promoveze cu mari eforturi financiare în rândul dezvoltatorilor de aplicații.

Construită cum mare dificultate, încrederea dezvoltatorilor software în magazinul App Gallery este serios zdruncinată în aceste zile, alternativa chinezească la Google Play Store părând că facilitează piratarea aplicațiilor premium, aparent, din cauza unui bug al platformei.

Nu este clar pentru cât timp, dar aparent există o vulnerabilitate în API-ul AppGallery care permite ocolirea sistemului de achiziție a aplicațiilor, permițând obținerea APK-ului necesar pentru instalare fără obținerea unei licențe. Odată instalată pe dispozitivele utilizatorilor, aplicațiile respective pot fi folosite ca și cum au fost cumpărate. Chiar dacă Huawei închide acest bug, ar putea fi nevoie și de intervenția dezvoltatorilor păgubiți, care să dezactiveze aplicațiile procurate în mod clandestin pe calea actualizărilor. Totuși, este posibil ca în multe situații dezvoltatorii să nu poată discerne aplicațiile piratate de cele deținute în mod legitim, utilizatorii care au reușit să le procure pe această cale rămânând cu ele, cel puțin până la următoarea reinstalare sau schimbarea telefonului folosit.

În funcție de amploarea „fenomenului”, este posibil ca pierderile de venituri potențiale să determine o parte dintre dezvoltatorii păgubiți să părăsească pur și simplu AppGallery, în timp ce alții se vor gândi de două ori înainte de mai colabora cu Huawei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult