ImageIdentify: inteligenţa artificială Wolfram Alpha începe să analizeze şi imaginile

14.05.2015
ImageIdentify: inteligenţa artificială Wolfram Alpha începe să analizeze şi imaginile

Inginerii software încearcă deja de câteva decenii să dezvolte algoritmi cât mai buni pentru analiza inteligentă a imaginilor. Câteva sisteme funcţionale există deja în acest moment, însă cum această tehnologie poate motoriza de la o simplă indexare a unei galerii de imagini până la un complex sistem de realitate augmentată, cercetarea în acest domeniu s-a intensificat, iar părintele faimosului Wolfram Alpha încearcă să pună acum şi el la treabă celebrii săi algoritmi de procesare şi analiză a datelor.

Lansat oficial acum şase ani, Wolfram Alpha este un motor de analiză a datelor care a devenit faimos odată cu implementarea sa în cadrul asistentului digital Siri. Spre deosebire de un motor de căutare, care analizează şi indexează informaţii deja existente, Wolfram Alpha este un motor pentru procesarea informaţiilor care generează răspunsuri noi pe baza datelor pe care le are la dispoziţie. De exemplu, Google Search nu va putea răspunde la întrebarea „câţi sateliţi sunt în acest moment deasupra României” deoarece aceasta este o informaţie dinamică care nu este stocată într-o pagină şi nu este deci indexabilă, însă Wolfram Alpha va analiza coordonatele geografice, ora, data şi traiectoriile cunoscute ale sateliţilor şi va oferi un răspuns.

Primit iniţial cu scepticism, Wolfram Alpha a devenit în timp din ce în ce mai bun şi este unul dintre acele servicii Web deosebite de care nu a auzit prea multă lume. Pornind de la algoritmii de inteligenţă artificială dezvoltaţi până acum, creatorul Stephen Wolfram a anunţat lansarea unui nou serviciu care încearcă să proceseze imaginile şi să recunoască obiectele din cadrul acestora.

Disponibil la adresa ImageIdentify.com, noul serviciu a fost alimentat cu câteva zeci de milioane de imagini pentru antrenamentul iniţial şi este gata să dea piept cu publicul. După cum recunoaşte chiar autorul, algoritmii de recunoaştere a obiectelor nu funcţionează aşa cum ne-am aştepta în acest moment deoarece sistemul încă trebuie să înveţe să recunoască lucrurile.

După cum se vede în imaginile ataşate mai jos, algoritmii de detecţie oferă uneori răspunsuri foarte bune, alteori sunt atât de generici încât nu au o utilitate prea mare, iar alteori ratează atât de tare încât devine de-a dreptul amuzant. Cei care au folosit însă Wolfram Alpha imediat după lansare îşi aduc probabil aminte că şi acesta dădea uneori rateuri ridicole, pentru a deveni în câţiva ani atât de bun încât Apple a avut curaj să-l implementeze în cadrul Siri.

La fel ca alte platforme online precum Camfind, Catchoom sau Viscovery, serviciul va oferi o platformă de dezvoltare care va permite implementarea funcţiilor de recunoaştere a obiectelor în cadrul aplicaţiilor uzuale. Cea mai recentă încercare în acest domeniu este facilitatea de creare automată a tag-urilor implementată de serviciul OneDrive, însă produsul Microsoft este optimizat în acest moment mai degrabă pentru recunoaşterea unei scene generice, nu pentru recunoaşterea unor obiecte sau fiinţe. În acest moment, ImageIdentify pare mai degrabă o jucărie care se strică des, însă evoluţia sa merită urmărită în anii care urmează deoarece, la fel ca Wolfram Alpha, promite să ofere nişte surprize plăcute.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News